Lukov moljac – Acrolepiopsis assectella

Ovaj insekt se ređe javlja kao štetočina luka uglavnom na semenskim usevima.
Štete izaziva gusenica , koja se hrani lisnim parenhimom , a tek kasnije prodire u glavicu. Početni simptomi napada prepoznaju se po uzdužnim prugama srebrnastobelim na listovima. Te pruge nastaju od izgrizanja lisnog parenhima , a epidermis ostaje neoštećen. Kada gusenica uđe u glavicu , biljka počinje da žuti , vene i na kraju se osuši .

Životni ciklus : U kontinentalnom delu lukov moljac ima dve generacije godišnje , a u toplijim krajevima može imati i treću generaciju. Pretežno prezimIjuje kao odrasli oblik , leptir , na raznim skrovitim mestima u polju ili pod biljnim ostacima , a katkad prezimi i u fazi lutke. Nakon buđenja iz zimskog sna leptiri su aktivni samo noć . Pare se u maju , nakon čega ženke odlažu jaja na listove i vrat korena. Jedna ženka odloži prosečno oko 100 jaja. Ispiljene gusenice ubušuju se u listove luka , koje miniraju , braneći se lisnim parenhimom. Zbog toga nastaju početni simptomi na spoljnim listovima u obliku srebrnkastih uzdužnih pruga. Nakon 14 dana gusenica dovrši razvoj , izlazi iz glavice. Gusenice druge generacije javljaju se u julu i prvoj polovini avgusta , ali nanose znatno manje štete.

lukov moljac steta

Na malim parcelama individualnih proizvođača najčešće nije potrebno suzbijati ovu štetočinu. Zaštita od lukovog moljca mora se sprovoditi samo na površinama za proizvodnju semenskog luka prskanjem. Izvode se po dva prskanja u doba leta leptira prve generacije i dva prskanja u doba leta leptira druge generacije u razmaku od 10 dana.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Korišćena literatura: “Štetočine povrća” autor: akademik Milan Maceljski i saradnici