Muva belog luka – Suillia lurida

Larve se ubušuju u biljku, u zoni srednjeg lista, a potom prelaze na glavicu. Napadnute biljke su oslabljene i u većini slučajeva trajno propadaju.

Životni ciklus : Ima jednu generaciju godišnje. Prezimi imago, koji je aktivan u rano proleće. Ženke polažu jaja još u februaru, kada biljke imaju 2-3 razvijena lista. Najčešće polaže jaja na najrazvijenije biljke u osnovu stabla. Jaja se lako uočavaju, a jedna ženka može da položi i do 1oo jaja. Odrasla larva napušta lukovicu i odlazi u zemlju da se ulutka. Jesenji luk je manje pogođen ovom štetočinom.

Ocena inteziteta napada i štetnosti od ove štetočine utvrđuje se na osnovu procenta napadnutih biljaka. Radi potpunije kontrole ove vrste potrebno je uočiti vreme prve pojave imaga, polaganja jaja, pojavu simptoma oštećenja i procenat napadnutih biljaka. Na osnovu ovih podataka, kao i podatcima baziranim na prošlogodišnjem intezitetu napada, bazira se kratkoročna prognoza.

Pojava imaga se utvrđuje pomoću mamaka, koji se spravljaju od ekstrakta belog luka, šećera i sirćetne kiseline. Mamci se stavljaju (razlivaju) u merikove sudove i postavljaju na polje sredinom februara. S obzirom da se ova vrsta javlja svake godine, oštećujući usev 20-90%, njeno suzbijanje treba signalizirati odmah posle pojave prvih imaga na polju, bez obzira na njihovu brojnost.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić
Korišćena literatura: “Štetočine u ratarsko-povrtarskoj proizvodnji” autor: prof. dr. Pero Štrbac, “Štetočine lukova” autor: Marčetić Đorđe preuzeto sa sajta : Poljoberza