Berba kukuruza u južnom Banatu

U južnom Banatu počela je berba kukuruza. Prema prvim procenama rod je u proseku oko sedam tona po hektaru, ali je vlaga zrna velika i to odlaže ovaj posao. U selu Bavanište kod Kovina Kovina prinosi su iznad proseka, ali poljoprivrednike brine cena .

Prvi su u njive ušli poljoprivrednici koji imaju sopstvena skladišta i beru kukuruz u klipu. U Bavaništu gde je pod ovom kulturom oko 5.000 hektara prinosi su zbog kvalitetne zemlje jako dobri. Prosek je kažu paori od deset do 11 tona po hektaru. Rodom su zadovoljni, ali ne i cenom,koja je trenutno 12 din po kilogramu.

“Prinos je zadovoljavajući, bolji nego prethodnih godina, ali je cena katastrofalna. Ove godine smo trebali da uzmemo dobru zaradu, ali od toga nema ništa. Znači kad je godina dobra i kad su prinosi vrhunski, kao što su ove, mi od toga nemamo gotovo ništa”, kaže Živan Jovanov iz Bavaništa

“Ustajemo rano,radimo od jedan sat ujutru, da bismo što čistije brali i lakše istovarali, da ne bismo plaćali radnu snagu. Rod je dobar samo što je cena mala”, kaže Petar Crepajski poljoprivrednik iz Bavaništa

Kišna godina pogodovala je prinosu kukuruza, ali zbog velike vlage zrna, sada kasni vršidba.

“Pošto je vlaga velika, troškovi sušenja su veoma visoki. Zbog toga se mnogi odlučuju za berbu u klipu. Vršiće se kukuruz, ali mora da se sačeka bar mesec dana da se vlaga smanji”, objašnjava poljoprivrednik Dragan Šljivovački.

Koliko dugo će trajati berba na više desetina hiljada hektara koliko je pod kukuruzom u južnom Banatu , zavisi isključivo od vremenskih prilika. Sunčano i vetrovito vreme, kakvo je ovih dana, poljoprivrednici su jedva dočekali jer vetar suši kukuruz i smanjuje vlagu.

Problem poljoprivrednika u Bavaništu su, kako kažu, česte krađe useva , zbog toga su se ratari organizovali i angažovali privatno obezbeđenje koje čuva njihove njive.

preuzeto sa: rtv.rs