Gorivo za poljoprivrednike

Udruženje naftnih kompanija Srbije pozvalo je Ministarstvo poljoprivrede da svim benzinskim stanicama u Srbiji omogući prodaju regresiranog dizel-goriva.

Na taj način, kako navode, bi prepustili krajnjim korisnicima da sami izaberu benzinsku stanicu na kojoj će se snabdeti.

“Na taj način će biti očuvano načelo ravnopravnosti učesnika na tržištu i biće obezbeđeno pouzdanije snabdevanje ratara, dinamikom koja prati intenzitet poljoprivrednih radova, uz najmanje troškove transporta za same poljoprivrednike”, piše u saopštenju.

Udruženje zamera Ministarstvu poljoprivrede što odugovlači donošenje Pravilnika kojim bi trebalo da utvrdi način ostvarivanja prava na regresiranu cenu dizel-goriva za poljoprivredne radove.

Time se, kako je istaknuto “unosi nepotrebnu neizvesnost medju poljoprivredne proizvodjače i izaziva sumnja da će donošenje odluke u jeku setve, još jednom biti obrazloženje za aboliciju nedopustive tržisne anomalije kojom je nekoliko prethodnih godina sav promet bio preseljen na benzinske stanice ovlašćenog distributera”.

Dodaje se i da osim deklarativnog stava, “da teži da poljoprivrednicima obezbedi kvalitetnije snabdevanje dizel-gorivom, po najpovoljnijim cenama”, Ministarstvo poljoprivrede mesecima nije uspelo da reši to pitanje, važno za poljoprivrednike, ali i za tržište derivata nafte.

Po navodima Udruženja, Ministarstvo poljoprivrede svesno ignoriše činjenicu i da se najveća pokrivenost teritorije distribucijom goriva dobija uključivanjem svih benzinskih stanica u lanac snabdevanja poljoprivrednika.

Takođe se zanemaruju i prethodno izneti stavovi Komisije za zaštitu konkurencije i Ministarstva energetike, da ne sme biti favorizovanih u lancu prodaje regresiranog goriva, kako u cilju zaštite i unapredenja konkurencije – što je jedini tržišni model zaštite potrošača, tako i očuvanja stabilnosti tržišta tih energenata.

Udruženje navodi da će u slučaju favorizacije jednog distributera biti primorano da Sekretarijatu Energetske zajednice podnese žalbu protiv države i zatraži intervenciju.

Kompanije-članice Udruženja naftnih kompanija Srbije su, bez obzira na brojne nepoznanice u vezi sa načinom ostvarivanja prava na regresiranu cenu goriva, na zahtev poljoprivrednika već počele isporuku goriva i u potpunosti su spremne da se uključe u dalju distribuciju.

Udruženje naftnih kompanija Srbije podseća da je više od 70 odsto benzinskih stanica, suprotno Zakonu o zaštiti konkurencije, odlukom Ministarstva poljoprivrede prošle godine bilo isključeno iz pormeta oko 115.000 tona dizel-goriva, vrednosti oko 150 miliona evra i uz maloprodajnu maržu koja je bila najmanje 10 miliona evra.

preuzeto sa : b92.net