Kula: Ratari ne daju oranice za “Beograd na vodi”

Stotinak poljoprivrednika iz Kule, Sivca, Kruščića, Lipara i Crvenke sa traktorima protestovali su pred opštinskom zgradom.

Oni su zahtevali da im opštinska vlast objasni – šta stoji iza odluke Ministarstva poljoprivrede da se 3.334 hektara državnih oranica u toj opštini izuzme iz nadele prema prečem pravu zakupa za stočare i vlasnike zalivnih sistema.

Paori su uvereni da se iza takve odluke krije paket aranžman sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po kojem će najplodnije bačke oranice biti ustupljene na 20 godina za povoljne kredite i “Beograd na vodi”.

Predsednik ugovara sastanak
Predstavnik sivačkih poljoprivrednika Živko Pejin rekao je da su predstavnici paora spremni da po odgovore idu do Beograda. Predsednik opštine Dragan Trifunović im je obećao da će dogovoriti sastanke sa nadležnima u Vladi Srbije i ministarstvima. U Kuli više od 3.000 porodica živi od poljoprivrede.

Revoltirani paori su sa 50 traktora ispred opštinske zgrade poručili da će ako ne dobiju jasne odgovore, radikalizovati protest.

Zoran Šponja iz Sivca je rekao da je Opštinskoj komisiji iz Ministarstva poljoprivrede stigao dopis da izuzme 3.334 hektara državne zemlje iz tzv. nadele.

– U opštini tvrde da će ta zemlja ipak biti na licitaciji, ali mi imamo informacije da se te njive pakuju da ih pod povoljnim uslovima na 20-godišnji zakup dobiju Arapi. To nam potvrđuje i spisak izuzetih parcela koje su redom najkvalitetnije i blizu kanala za navodnjavanje. Osim toga, nepoznati ljudi već nedeljama obilaze tu zemlju i uzimaju uzorke – kaže Zoran Šponja.

U Sivcu kruže priče da će Arapi kupiti 2.600 hektara Poljoprivrednog preduzeća “Bačka”, koje je Mile Jerković ostavio sa 12 miliona duga. Dodaje se da su inostrani kupci zainteresovani samo za zemlju, ali ne za radnike i dug.
Miljan Vujinović iz Sivca tvrdi da je država obmanula ratare predlažući da registruju poljoprivredna gazdinstva, plaćaju PDV, penziono i invalidsko, kredite za poljoprivrednu mehanizaciju.

– Ako se potvrdi da su naše sumnje opravdane, tući ćemo se oko svakog hektara da bismo preživeli. Zašto država nama ne ponudi zemljište na 20 godina zakupa, već nas svake tri godine tera na licitaciju? – kaže Vujinović.

Zoran Odalović iz Kruščića kaže da su ratari dobijali kredite na oranice koje nisu njihove, već su od države uzete u zakup.

– Sada smo pod kreditima i zavisimo od svakog metra tih njiva. Ako nam to uzmu, biraćemo da li da platimo ratu ili da jedemo taj mesec – kaže Odalović.

preuzeto sa blic.rs