Na njivama neće biti sumnjivih lica

Neće više moći poljoprivrednici, ni oni pravi, ni “fiktivni”, da zakupljuju stotine hektara njiva, a da imaju pola hektara zemlje, a u dvorištu nijedan traktor.

 
Obični paori, koji žele da zakupe zemljište u svojoj katastarskoj opštini onoliko koliko im je potrebno za normalan život, moći će da na licitacije idu bez bojazni da će se takmičiti sa “sumnjivim licima”, lokalnim moćnicima koji, uz pretnje otkazom, teraju svoje radnike da licitiraju za njih.

 
Takvim ljudima, koje su dobro razradile svoj “biznis” u mnogim vojvođanskim mestima, u kraj bi trebalo da stane nov zakon o poljoprivrednom zemljištu, ako parlament da zeleno svetlo sadašnjoj verziji ovog dokumenta, piše novosadski Dnevnik.

 
Naime, Nacrtom zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako je za “Dnevnik” rečeno u Upravi za zemljište Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, predviđena je novina koja reguliše maksimalnu površinu koja se može dati u zakup u prvom krugu javnog nadmetanja (osim za suvlasnika). Po novom, registrovana poljoprivredna gazdinstva koja u vlasništvu imaju od pola do hektar njiva, u zakup će moći da uzmu najviše pet hektara. 

Oni koji imaju u vlasništvu od jednog do pet hektara, moći će da se nadmeću za najviše 20 hektara, a vlasnici pet do 20 hektara njiva, imaće pravo da licitiraju do 50 hektara. Do 100 hektara moći će da uzmu registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju u vlasništvu od 20 do 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a na najviše 200 hektara moći da računaju poljoprivrednici koji u vlasništvu imaju preko 50 hektara oranica.

 
preuzeto sa B92