Osnovana Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije

Predstavnici preko 1300 malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača iz 113 mesta iz cele Srbije održali su u nedelju 18. januara u Bavaništu Osnivačku skupštinu Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS).

Na Osnivačkoj skupštini za predsednika Upravnog odbora NAPS-a izabran je Jovica Jakšić iz Bavaništa, za predsednika Skupštine  Miroslav Grubanov iz Crepaje, za potpredsednika Upravnog odbora Draško Živković iz Male Crnuće, a za potpredsednika Skupštine Petar Jovanović iz Stare Pazove.

Prema rečima potpredsednika Upravnog odbora Draška Živkovića, koje prenosi sajt Znanje na poklon, jedan od prioritetnih cljeva NAPS-a je uticaj na stvaranje dugoročne strategije u poljoprivredi, ali i zajednički nastup malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača pred Ministarstvom poljoprivrede.

Razlog opstanaka poljoprivrede je taj što je ne nose država i javna preduzeća, već je to lična, tvoja imovina. Ako i radiš na svoju štetu radiš kako bi svojoj deci ostavio nešto.

Živković je ističe da je neophodno da se omogući da se poljoprivredom svi bave pod istim uslovima umesto da, kao do sada postoje privilegovani. Pri tome, svi se slažu da je situacija teška i da Ministarstvo poljoprivrede nije svemoguće. Teško je biti gazda u praznoj kući.

Sa ovim ocenama se slaže i predsednik Upravnog odbora NAPS-a Jovica Jakšić, koji je još i dodao: – Evropska unija za poljoprivredu izdvaja oko 40 posto svoga budžeta, ukoliko želimo jaku poljoprivredu u nju moramo i da uložimo.

Preuzeto sa sajta kovinekspres.rs