Paori bez regresa za đubrivo

Poljoprivrednici, sve su prilike, ipak neće dobiti regres od 3.000 dinara po hektaru za mineralno đubrivo koje su uzeli preko organizatora proizvodnje i zadruga te nemaju fiskalni račun, a takvih je najviše. Kako sada stvari stoje,

Ministarstvo poljoprivrede neće menjati pravilnik u kojem stoji da se subvencija nema za one koji nemaju fiskalni isečak kao dokaz o kupljenom repromaterijalu jer je agrarni budžet limitiran, a odstupanjem od pravilnika stvorili bi se uslovi za zloupotrebu.

Paori traže hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrde jer im je, kako kažu, onemogućeno zakonsko pravo, a tek očekuju lavinu nezadovoljstva ako zaista ostane tako.

– U aprilu smo se obratili Ministarstvu sa zahtevom da se razmotre izmene i dopune pravilnika za ostvarivanje prava na regres za veštačko đubrivo. Tadašnji ministar je, po našim saznanjima, prihvatio i potpisao tekst izmene i dopune novog pravilnika, koji nije izašao u „Službenom glasniku”, s obzirom na to da je tada bila primopredaja dužnosti novom ministru – kaže za naš list predsednik „Agrarnog foruma Pančevo” Zoran Sefkerinac, napominjući da čak 80 ili 90 odsto poljoprivrednika nema fiskalni račun jer se đubrivo nabavlja preko organizatora proizvodnje ugovornim odnosom. – Uglavnom mala i srednja gazdinstva, koja se bore za opstanak, u potpuno su neravnopravnom položaju jer takvim pravilnikom neće moći da iskoriste minimalan iznos subvencija koje zakon i uredba o subvencijama garantuju. Očekujemo veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika jer država uskraćuje njihova prava, umesto da ih zaštiti od nelojalne konkurencije.

Kako je za „Dnevnik” izjavio državni sekreta za poljoprivredu Danilo Golubović, izmene pomenutog pravilnika neće biti.

– Kada donosimo bilo koju meru, planiramo budžet i sve se radi u skladu s njim. Promene pravilnika u delu koji se odnosi na regres za đubrivo najavljivao je prethodni ministar Dragan Glamočić pa neka sada obrazloži odakle je mislio taj novac da nađe. Naš buyet je bio limitiran i mi pravilnik dimenzioniramo prema novcima koji imamo. Buyetski, nije moguće u ovom trenutku da se bilo šta promeni i ne želimo nikoga da zavaravamo – kazao je Golubović, dodajući da je pravilnik na snazi i shodno tome će biti isplaćivane subvencije.

Osim toga, regresiranje poljoprivrednih proizvođača, uz odstupanje od fiskalnih isečaka kao jedinog dokaza o kupljenom repromaterijalu, moglo bi stvoriti uslove za zloupotrebu te mere, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, a to su i rekli „Banatskim paorima”, s kojima su već razgovarali.

 
– Prihvatanje drugih vidova plaćanja kao jedinog dokaza za ostvarivanje prava na regres može dovesti do toga da Ministarstvo regresira fiktivne kupovine ili da regresira isto mineralno đubrivo duplo – naglasili su predstavnici Ministarstva, objasnivši da bi se, u slučaju da se priznaju i otpremnice koje su poljoprivrednici dobili od organizatora proizvodnje, značajno uvećao krug korisnika, što bi dovelo do prekoračenja ograničenih buyetskih sredstava raspoloživih ove godine.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da ugovarači proizvodnje i zadruge, koji bi bili izdavaoci original računa – s obzirom na to da mineralno đubrivo i gorivo uglavnom nabavljaju u veleprodaji – već imaju neki poslovni aranžman s proizvođačima inputa i tako već ostvaruju popust od dobavljača na količinu, ukazali su nadležni.

Obrazlažući zbog čega buyet ne može podneti regrese mimo fiskalnih računa, Danilo Golubović je naglasio da su se zbog poplava stvorile i druge, teže finansijske okolnosti. On je kazao da je pomoć u semenu za ugrožena područja krenula i da će se obezbediti i zakonitost u tom smislu da se eliminiše svaka mogućnost preprodaje i zloupotrebe te robe.

S. Gluščević

Dnevnik