Traktor troši kao upaljač

Inženjer Ostoja Rajić napravio ekološko vozilo koji štedi 50 odsto goriva. Tajna je u menjaču koji može da se ugradi i u kamione, autobuse i automobile.

MINISTARSTVO prosvete i nauke platiće polovinu novca potrebnog za izradu prototipa ekološkog traktora koji je patentirao inženjer Ostoja Rajić.

Naš poznati pronalazač koji je, do sada, registrovao 50 patenata od kojih su najpoznatiji protočni bojleri i ekološki ventil, ponovo je iznenadio javnost – ekološkim traktorom, čiju će izradu finansirati i Ministarstvo nauke.

– Traktor štedi 50 odsto goriva u odnosu na sve postojeće – kaže Ostoja Rajić. – Izbacio sam menjač, lamelu, druk lager i korpu, pa ugradio svoj multifunkcionalni prenosnik snage (menjač) koji pojačava obrtni momenat motora pri istoj snazi. To znači da traktor sada može da vuče višestruko bolje, pa ako je do sada vukao jedan plug, može da vuče dva sa istom potrošnjom energije i obradi duplo više zemlje.

Takođe, u menjač ekološkog traktora se ne sipa ulje, pa će vek trajanja biti duplo duži. I proizvodnja će biti jeftinija, čak, deset puta u odnosu na menjače koje proizvodi „Rekord“ u Rakovici. I održavanje je 80 odsto jeftinije, jer se menjaju samo ležajevi kada im istekne radni vek.

– Ovaj multifunkcionalni prenosnik snage može da se ugradi i u autobus, kamion, automobil, tenk i sve industrijske mašine – objašnjava Rajić. – Ušteda bi bila višestruka.

Ovaj inženjer je iskustvo stekao u Nemačkoj, Austriji i Engleskoj radeći u industrijskim sistemima, rafinerijama i reaktorima. Ipak, ostao je patriota. Njemu je životni cilj da organizuje centar za inovativni privredni razvoj u kojem će biti okupljeni mladi pronalazači. Rajić tvrdi da je Srbija prepuna ideja i projekata, ali da ne mogu da se ostvare, jer nema početnog kapitala, a pronalazači su fizička lica koja ne mogu ni da opravdaju dobijena sredstva. U ovom centru bi se okupljali pronalazači, a prototipove bi finanasiralo Ministarstvo nauke.

BUDUĆNOST U IDEJAMA

Aparat za gašenje požara od pet ambalaže, nameštaj za vikendice od plastike sa dva lica, mašina za briketiranje starog papira i protočni bojleri, još su deo onoga što je smislio Rajić.

– Sada se firme teško odlučuju da podrže inovacije – kaže Rajić. – Ako država povuče ključni potez, Srbija će rešiti problem nezaposlenosti, jer je budućnost u idejama i novim projektima.

preuzeto sa : novosti.rs