Potvrđeno iz SZO: Sredstvo protiv korova izaziva rak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je da sredstvo protiv korova koje je u širokoj upotrebi širom svijeta vjerovatno može izazvati rak, prenosi Reuters.

Međunarodna agencija za istraživanje o karcinomu (IARC), navodi kako je glifosat, aktivni sastojak Monsantovog herbicida Roundup, klasifikovan kao vjerovatno kancerogen za ljude. Takođe, kako navodi agencija, ‘postoje dokazi da glifosat izaziva non-Hodgkinov limfom’, tumor koji nastaje zloćudnim preobražajem stanica limfocitnog reda.

S druge strane, iz Monsanta, vodećeg svjetskog proizvođača herbicida glifosata, izvijestili su da naučni podaci ne podupiru zaključke IARC-a te ih pozvali da sazovu hitan sastanak i objasne svoje nalaze. ‘Na znamo kako je IARC došao do zaključka koji tako drastično odstupa od istraživanja svih drugih regulatornih agencija širom svijeta’, rekao je jedan od direktora vodećeg svjetskog proizvođača herbicida glifosata, Philip Miller.

Inače, glifosat na hrani vruća je tema o kojoj se u SAD-u naveliko razglaba, a savezna država Vermont prošle je godine uvela obavezno označavanje hrane koja je genetski modifikovana. Glifosat se uglavnom koristi na genetski modifikovanim žitaricama poput kukuruza i soje. Korov je, nakon prskanja otkriven u hrani, vodi i zraku ali upotreba glifosata veoma je niska pa javnost neće biti suviše izložena, prenosi Reuters. Da stvar bude gora, uskoro i kod nas počinje sezona prskanja korova.