UVOZNE TAKSE NE ŠTITE MLEKARE

Problem viška mleka u Srbiji ne prestaje da bude rak-rana domaće poljoprivrede. Čak ni prelevmani, koje je država uvela na pojedine mlečne sirovine i robu, nisu baš najbolji, kako tvrde pojedini vlasnici krava, jer dodatno oporezuju robu, koja se inače malo uvozi. Ovaj beli napitak uspeo je i međusobno da “zavadi” stočare, prerađivače i otkupljivače, […]

Problem viška mleka u Srbiji ne prestaje da bude rak-rana domaće poljoprivrede. Čak ni prelevmani, koje je država uvela na pojedine mlečne sirovine i robu, nisu baš najbolji, kako tvrde pojedini vlasnici krava, jer dodatno oporezuju robu, koja se inače malo uvozi. Ovaj beli napitak uspeo je i međusobno da “zavadi” stočare, prerađivače i otkupljivače, ali i da pokaže kako zvanične državne institucije ne barataju istim statističkim podacima, kada je reč o uvozu i izvozu mleka i mlečnih proizvoda.

– Stočari u Srbiji su devastirani i uništeni kompletno – kaže Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. – Prelevmani koje je država uvela odgovaraju samo konditorima i prerađivačima. Tražili smo da ih uvedu na uvoz mleka u prahu, na “džambo” pakete maslaca, koje takođe kupuju konditori i na kondenzovano mleko. Ništa nisu od toga uradili. U startu su uveli prelevmane na sir i maslac u malim pakovanjima, što narod, inače, slabo i kupuje. I mleko koje su otkupili od mlekara bilo je na lagerima, ali to nije poboljšalo našu situaciju.

Kako priča Bugarski, građani Srbije piju mleko iz BiH, jer mlekare uvoze mleko u prahu i od njega prave mleko. Predsednica Asocijacije smatra da domaće mleko nikome ne treba.

– Svaki put kada postoji neki problem mlekare prevale to sve preko naših leđa – priča Bugarski. – Mleko i dalje otkazuju i to pod izgovorom da nije dobar kvalitet. Nama se gotovo svakodnevno javi poneki stočar da ne zna šta će sa 600 litara mleka. Inače, u letnjem periodu krave daju malo manje masno mleko i tu ništa nije nenormalno. Mlekare su nam smanjile otkupnu cenu za četiri i više dinara, a dodatno nas zakidaju i na kvalitetu, jer nemamo i dalje laboratoriju za mleko.

Kada je reč o konkretnim i preciznim podacima koliko mleka i mlečnih proizvoda uvozimo i izvozimo teško je govoriti. Naime, prema podacima Uprave carine, u Srbiju je od 1. januara ove godine, pa do 30. juna, “ušlo” 16.000 tona mleka u prahu i pavlake. Jogurta oko 670 tona, a putera oko 507 tona. U istom periodu izvezeno je 20.000 tona mleka u prahu i pavlake, jogurta više od 7.500 tona i putera 80 tona.

S druge strane, Privredna komora Srbije barata sa malo drugačijim ciframa. Kako su nam rekli, u Srbiju je ukupno ušlo bizu 16.000 tona mleka i mlečnih proizvoda. Od toga, mleka i pavlake nekoncentrovane i bez šećera oko 7.600 tona, a obranog mleka u prahu 1.057 tona.

Kako kaže Nenad Budimović, sekretar za poljoprivredu PKS, komentarišući njihove podatke, uvezene količine imaju povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Mleka u prahu je više uvezeno, a sada je povećan kiselomlečni program.

Čokolade

Čak i konditori u Srbiji uvoze sve komponente i skoro ništa ne kupuju u našoj zemlji, ističe Bugarski. – Ovde samo prepakuju i prave, jer im je jeftina radna snaga, a onda izvoze. Zato se žale kada moraju lešnik da uvezu, umesto da su za sve godine postojanja, napravili neko zadrugarstvo sa ratarima, s kojima bi imali stabilne ugovore i otkupljivali rod.

Novosti

preuzeto sa: agronews