Više od 100 miliona evra štete od suše

Poljoprivrednici širom Austrije žale se na dug period suše i prijavljuju velike gubitke u rodu poljoprivrednih kultura i do 90 odsto, a šteta se procenjuje na više od 100 miliona evra.

Gubici u rodu i do 90 odsto
“Usled vrelina imamo gubitak u rodu i do 90 odsto sa tendencijom rasta. Predugo nije padala kiša i nemamo nikakve alternative”, rekao je poljoprivrednik Hans Helmut Rauh iz Terezienfelda, koji se bečkom dnevnikuEsterajh požalio da gubitke, nastale zbog dugotrajne suše, ne može da nadoknadi.

Sličnu sudbinu deli veliki broj poljoprivrednika širom Austrije. Prema Poljoprivrednoj komori, najviše su pogođeni rod krompira, kukuruza, soje, šećerne repe, kao i bundeva. Mnogi poljoprivrednici odlučili su dastabljike kukuruza već sada koriste kao hranu za stoku, jer je rod slab.

Smanjen rod kukuruza ali i voća
“Svakim danom je sve gore”, ukazuju u pokrajini Gornja Austrija, procenjujući štetu na više od 100 miliona evra. Rajnhard Lener iz Poljoprivredne komore prenosi da je rod kukuruza daleko manji nego ranijih godina i da je znatno manji rod voća.

Iako trenutno zadovoljni – za sudbinu roda strepe i vinogradari
Od suše jedinu korist imaju vinogradari, jer ove godine nema pojava oboljenja biljaka, ali i oni strepe za sudbinu roda, jer će i njima, ako u naredne dve nedelje ne bude kiše, rod biti značajno smanjen.

Izvor: Tanjug