ZAMAH OBNOVI ZADRUGARSTVA

Zadruge “Zasad” iz Gadžinog Hana i “Bi kuper” iz Merošine su potpisale ugovore o dodeli po 50.000 evra na osnovu konkursa koji je raspisao kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića

Zadruge “Zasad” iz Gadžinog Hana i “Bi kuper” iz Merošine su potpisale ugovore o dodeli po 50.000 evra na osnovu konkursa koji je raspisao kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića. Kako je istaknuto, ovo su zasad jedine zadruge iz Nišavskog okruga koje ispunjavaju sve uslove.

Direktor zadruge “Zasad” Zoran Ilić kaže da će njihovih 15 udruženih članova novac iskoristiti za nabavku vozila, te opreme za čuvanje i preradu bilja.

– Mi nismo sakupljači, već proizvođači lekovitog bilja koji pod zasadima imamo neven, beli slez i artičoku, a na jesen planiramo da posejemo valerijan i kamilicu, domaću i italijansku – kaže Ilić i ističe spremnost za dodatno okupljanje kooperanata, te povećanje zasada. – Trenutno, lekovito bilje gajimo na šest hektara, a dogodine ćemo udvostručiti proizvodnju. Veliki problem su nam usitnjene parcele, pa očekujemo pomoć oko zakupa državnog zemljišta.

Na teritoriji opštine Merošina, tridesetak pčelara ima više od 2.000 košnica, ali se samo njih osmoro ohrabrilo da sada posluje kao pravno lice…

– To donosi niz pogodnosti, ali i obaveze. Najpre smo morali međusobno da se organizujemo i podelimo poslove oko knjigovodstva, marketinga i ostalih aktivnosti koje nemaju direktne veze sa proizvodnjom meda. Novac koji smo dobili možemo da trošimo isključivo po projektu za nabavku opreme a ne i za personalne troškove – zaključuje direktor zadruge “Bi kuper” Saša Milosavljević.

TRIBINA

NARODNI poslanik PUPS Milorad Stošić (na slici) najavljuje veliku tribinu u Nišu, koja bi trebalo da okupi eminentne stručnjake iz oblasti poljoprivrede i razvoja sela. Kaže, u gradu nema šta da se radi, a na selu nema ko da radi, pa je pravi trenutak da se iskoristi prilika koju nudi država – kroz obnovu i razvoj zadrugarstva.

preuzeto sa: novosti.rs