Kruškin cvetojed – Anthonomus cinctus

Kruškin cvetojed može biti veoma značajna štetočina kruške. Kada se javi može uništiti i do 70% cvetova. Ova vrsta rilaša rasprostranjena je svugde gde se gaji kruška. Kruška je jedini domaćin ovoj štetočini.

Životni ciklus : Kruškin cvetojed ima jednu generaciju godišnje, prezimljava u stadijumu jajeta ili  tek ispiljene larve u pupoljcima kruške. Odrasli insekti počinju sa pojavom od sredine maja pa do sredine juna meseca. Progrizaju okrugli otvor na pupoljku napuštaju ga i posle kraće dopunske  ishrane povlače se na skrovita mesta na letnu dijapauzu do jeseni.
Nakon letnje dijapauze,  odrasle jedinke javljaju se u jesen, obično u drugoj polovini septembra  do polovine oktobra. Po pojavi odrasli insekti se dopunski hrane, a zatim dolazi do parenja i polaganja jaja. Jaja polažu u cvetne pupoljke tako što izbuše otvor na gornjem delu pupoljka i u osnovi polože po jedno jaje. Iz jaja se pile larve koje se hrane tkivom cvetnog pupoljka i na taj način unište nekoliko cvetova-čitavu cvetnu ložu.  Tokom jeseni pili se manji broj  larvi, masovno piljenje larvi je u februaru mesecu. Simptomi prisustva kruškinog cvetojeda u zasadu kruške su u jesen mali otvori na pupoljcima, mesta polaganja jaja, a u proleće cvetni pupoljci se ne otvaraju  i polako suše.

Suzbijanje: U  dobro negovanim zasadima kruške,  pojava ove štetočine  je retka.   Ukoliko se pojavi, ako je konstatovana štetnost u predhodnoj godini, suzbijanje kruškinog cvetojeda vrši se u jesen kada insekti dolaze na stabla i pre nego počnu polaganje jaja. Obzirom da kruškin cvetojed ima jednu generaciju godišnje dovoljno je jedno tretiranje za njegovo suzbijanje i to preparatima na bazi hlorpirifosa i fosmeta.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Preuzet tekst: “KRUŠKIN CVETOJED-Anthonomus cinctus” autor: Vesna Nišavić Veljković, dipl.ing. sa sajta PSSS