Malinin prstenar – Agrilus aurichalceus

Larva buši kružni hodnik oko izboja maline ili bestrna kupine. Na tom mestu se pojavljuje zadebljanje, a izboj se lako lomi. Zadebljanje je iznutra crne boje . Najviše hodnika nalazi se na visini od oko 1 m. Plodovi iznad tih oštećenja su bezvredni .

larva u stablu

Životni ciklus : Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu odrasle larve u osnovi izbojaka hraniteljke. Imago se pojavljuje u drugoj polovini maja do polovine juna. Nakon dopunske ishrane imago kopulira i polaže jaja pojedinačno na izbojcima. Jaje dobija oblik štitića žućkaste boje, a larve se pile nakon nešto više od 2 nedelje. Neposredno iz jajeta larve se ubušuju u izbojke i dolaze do kambijalnog i provodnog tkiva koje oštećuju ili presecaju, pa zatim odlaze kroz drveni sloj u pravcu vrha izbojaka u obliku spirale. Do početka zime se larve u potpunosti razviju, a u proleće hrizalidiraju.

Suzbijanje : Suzbija se kao Coroebus rubi – malinin korebus,  kupovinom zdravih sadnica, orezivanjem napadnutih izboja i tretiranjem hemijskim preparatima na bazi malation i diazinon svakih 7 dana sledeća tri nedelje.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Korišćen tekst: sa sajta Pinova i tekst iz skripte za voćarstvo