Malinina buba – Byturus tomentosus

Dopunska ishrana imaga u proleće se vrši prvo na cvetnim pupoljcima i cvetovima trešnje, višnje i drugih biljaka iz porodice ruža kojima se cvet obrazuje ranije nego kod maline, a zatima kada se pojave cvetni pupoljci maline dolazi do masovne pojave imaga. Kroz mali otvor koji načini imago se uvlači u pupoljak te se tu hrani, ili se, ako je napadnut cvet, uvlači između prašnika i tučka gde se mogu nekad pronaći i po 10 imaga. Oštećeni pupoljci se suše, a kod jače napadnutih cvetova retko se obrazuje plod. Na zrelim plodovima larve se obično nalaze u cvetnoj loži.
Poznata je kao opasna štetočina maline u skoro svim evropskim zemljama. Kada se javlja masovno, što nije redak slučaj, smanjuje prinos i do 80%. Ukoliko su klimatske prilike povoljnije (toplo i suvo proleće) ženke su aktivnije, dok pri visokoj vlazi i hladnom vremenu imaga su napadnuta od strane patogenih gljivica od kojih stradaju. Embrionalni razvoj leti može biti ugrožen visokim temperaturama i niskom vlažnošću.

ishrana na cvetu

Životni ciklus : Ima jednu generaciju godišnje.  Prezimi kao imago u komorici od zemlje ili slobodno na dubini od 5-20cm u neposrednoj blizini čokota maline.  Krajem aprila napušta skrovište i masovno se javlja kada je malina u fazi cvetnog pupoljka (oko sredine maja) kada se dopunski hrani, kopulira i polaže jaja u cvet. Nakon oko 10 dana pile se larve koje se hrane ili plodom ili čašicom (ako plod nije sazreo). Larve se obično nalaze u cvetnoj loži zrelih plodova, pa nakon berbe ostanu na biljci. Kada sazreju (larva trećeg stupnja) odlaze u zemlju gde prave kokon u kom se pretvaraju u lutku. Nakon oko 3 nedelje (polovinom oktobra) pretvara se u imago.

Suzbijanje : Uništava se zimi okopavanjem zemljišta oko maline pošto prezimljuje u tlu.Belim ljepljivim pločama utvrđujemo prisutnost i pratimo brojnost ove štetočine.

Hemijsko tretiranje u vreme formiranja cvetnih pupoljaka primenom preparata na bazi pentiona, hlortipena, fosalona, endosulfana   itd

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Korišćena literatura: tekst iz skripte za voćarstvo , tekst o suzbijanju sa sajta Pinova