Muva kupusne mahune – Dasineura brassicae

Larve se hrane na unutrašnjoj stenki komuške, a ne semenkama. Komuške žute, zatim posmeđe, suše se i pucaju, a semenke ispadaju.

napad muve kupusne mahune

Životni ciklus: Muva ima 3-4 generacije godišnje. Prezimljava larva u zemljištu, gde se u kukolji. Početkom cvetanja uljane repice izleću prve muve, kada temperature pređu 13°C. Izletanje sa mesta prezimljavanja je razvučeno i traje do mesec dana. Ženke odlažu jaja u grupama od po 8-10 u komuške. U jednoj komuški može biti i do 140 jaja. Jedna ženka odloži do 60 jaja. Larve se hrane na unutrašnjoj stenki komuške, a ne semenkama. Komuške žute, zatim posmeđe, suše se i pucaju, a semenke ispadaju. Do ovih posledica dolazi vež dve nedelje nakon ovipozicije. Larve padaju na zemljištei zavlače se, prave kokon, te daju muve nove generacije koje žive slično prvoj generaciji, te mogu nastati štete na uljanoj repici.

Intezitet napada može se utvrditi vizuelnim pregledom brojenja muva pri odlaganju jaja u biljkama. Brojnost se izražava po 1 biljci ili 1m². Pregled se ponavlja u slučaju jakog napada i narednih dana, a počinje u vreme formiranja prvih komuški. Brojnost se može utvrditi i kečerom.

Šteta se određuje procentom zaraženih komuški i prosečnim brojem larvi u jednoj komuški, te procentom raspucanih komuški utvrđenom na osnovupregleda 200 komuški. Gubitak pronosa se procenjuje na osnovu ovih podataka. Na osnovu zaraze komuški ubrzo nakon njihovog zametanja može se dati kratkoročna prognoza napada druge generacije.

Suzbijanje je potrebno kada se po
1 biljci nađe 1 ženka
20 ženki po 1m²
u 10 zamaha kečerom ulove 2 muve
ako se u 5 pregleda nađe svaki put po 0,2 muve po 1 biljci

I zaraza larvama muve od 5 komuški po biljci signal je potrebe za suzbijanjem ukoliko do žetve preostaje više od 3 nedelje.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić
Korišćena literatura: “Štetočine u ratarsko-povrtarskoj proizvodnji” autor: prof. dr. Pero Štrbac