Popunjavanje obrazaca potrebnih za upis u registar

Svi obrasci se popunjavaju velikim štampanim slovima koristeći se hemijskom olovkom, a možete ih preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva.

Obrazac 1-a popunjavaju samo fizička lica – poljoprivrednici odnosno u njega se unose podaci koji se odnose na nosioca poljoprivrednog gazdinstva. Stavka 1 u obrascu 1-a ostavlja se prazna i nju popunjava Uprava za javna plaćanja dok sve ostale stavke popunjava nosilac poljoprivrednog gazdinstva. U stavku 2. ovog obrasca koja se odnosi na upis ili promenu podataka iz registra upisujete krstić u polje koje se odnosi na svrhu obrazaca koje predajete odnosno da li pomenute obrasce predajete radi upisa u registar odnosno za potrebe promene podataka u registru. Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) koji se nalazi na vrhu obrasca dodeljuje i upisuje Uprava za javna plaćanja.

Obrazac 1-b popunjavaju samo pravna lica, tako da ga fizička lica – poljoprivrednici ne popunjavaju i ne predaju prilikom upisa u Registar. Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) koji se nalazi na vrhu obrasca dodeljuje i upisuje Uprava za javna plaćanja.

Obrazac 2 popunjava nosilac poljoprivrednog gazdinstva i u njega upisuje podatke za punoletne članove poljoprivrednog gazdinstva koji žive i rade na tom poljoprivrednom gazdinstvu. Ukoliko na priloženom obrascu ne mogu da stanu podaci za sve članove, potrebno je kopirati prazan obrazac i obeležiti ga dodatno oznakom 2/1, 2/2 itd. i popunjenog ga predati. Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) koji se nalazi na vrhu obrasca dodeljuje i upisuje Uprava za javna plaćanja.

Obrazac 3 popunjavaju fizička lica – poljoprivrednici i pravna lica. Ovaj obrazac se odnosi na katastarske parcele koje koristi poljoprivredno gazdinstvo,kao i na poljoprivredne kulture, koje se gaje na tim parcelama bez obzira na osnov po kojem se koristi poljoprivredno zemljište odnosno bez obzira da li je nosilac poljoprivrednog gazdinstva vlasnik upisanih parcela ili je zakupac ili iz koristi na osnovu ugovora o korišćenju bez naknade. Ovaj obrazac se popunjava i pored toga što nosilac poljoprivrednog gazdinstva nije u mogućnosti da u prilogu preda fotokopije ovih dokumenata odnosno bez obzira na činjenicu da će ih predati u roku od šest meseci od dana upisa u Registar s tim da upisani podaci moraju da odgovaraju stvarnom stanju. U ovom obrascu se prema uputstvu koje se nalazi na njemu upisuje trenutna površina pod poljoprivrednim kulturama kao i planirana setva ili sadnja površina u toku tekuće godine. Šifra i naziv poljoprivredne kulture upisuje se u skladu sa šifarnikom poljoprivrednih kultura koji je sastavni deo ovog informatora. Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) koji se nalazi na vrhu obrasca dodeljuje i upisuje Uprava za javna plaćanja.

Obrazac 3 – dopunski list koristi se samo u slučaju da na obrazac 3 ne mogu da stanu sve katastarske parcele koje koristi poljoprivredno gazdinstvo. Ako i dopunski list nije dovoljan za upis svih parcela koje koristi poljoprivredno gazdinstvo potrebno je fotokopirati prazan dopunski obrazac 3 i obeležiti ga sa 3/1 , 3/2 itd. i tako popunjenog ga predati. Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) koji se nalazi na vrhu obrasca dodeljuje i upisuje Uprava za javna plaćanja.

Obrazac 4 popunjavaju fizička lica – poljoprivrednici i pravna lica. Ovaj obrazac se odnosi na brojno stanje domaćih životinja koje se nalaze u posedu poljoprivrednog gazdinstva. U kolonu 1. se upisuje brojno stanje one vrste domaćih životinja kojom raspolaže poljoprivredno gazdinstvo u momentu upisa u Registar. Ukoliko poljoprivredno gazdinstvo ne raspolaže sa domaćim životinjama predaje se prazan obrazac. Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) koji se nalazi na vrhu obrasca dodeljuje i upisuje Uprava za javna plaćanja.

Obrazac 5 popunjavaju fizička lica – poljoprivrednici i pravna lica. Krstićem se obeležavaju ona dokumenta koje se predaju u trenutku upisa u Registar. Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) koji se nalazi na vrhu obrasca dodeljuje i upisuje Uprava za javna plaćanja. Ovaj obrazac potpisuje nosilac poljoprivrednog gazdinstva svojeručnim potpisom.

Izjava o odabiru nosioca poljoprivrednog gazdinstva popunjava se i predaje samo u slučaju kada vlasnik poljoprivrednog zemljišta odnosno zakupac želi da za nosioca tog poljoprivrednog gazdinstva odabere nekog od članova poljoprivrednog gazdinstva. Osoba koja prihvata da bude nosilac poljoprivrednog gazdinstva svojim potpisom na istom obrascu potvrđuje svoj pristanak.

Izjava članova poljoprivrednog gazdinstva