Sledeće nedelje rezultati analize kvaliteta sokova

BEOGRAD – Rezultati superanalize voćnih sokova dva domaća proizvođača trebalo bi da budu poznati sledeće nedelje, kada će javnosti biti saopšteni konačni podaci o nalazima poljoprivredne inspekcije, izjavio je danas Tanjugu načelnik te inspekcije Nenad Vujović.

Poljoprivredna inspekcija je izvršila akcijsku kontrolu proizvođača voćnih sokova i nektara na teritoriji Srbije, tokom koje je uzeto 25 uzoraka, od 10 proizvođača, u deset gradova, naveo je Vujović.

“Uzorci su predati akreditovanoj laboratoriji i rezultati ukazuju da su četiri artikla dva proizvođača bila neispravna po pitanju kvaliteta – konkretno, sadržaj voćnog udela bio je ispod deklarisanog, odnosno propisanog za tu vrstu proizvoda”, naveo je Vujović.

On je dodao i da ne može da iznese imena robnih marki sokova i proizvođača pre okončanja postupka.

Oba proizvođača su zatražila super analizu, koja je u toku, i po njenom okončanju imaćemo konačnu sliku o proizvođačima koji su na tržište stavili proizvod koji ne odgovara propisanom sadržaju voćnog udela, rekao je Vujović.

On je naglasio i da sve dosadašnje analize poljoprivredne inspekcije potvrđuju da su voćni sokovi i nektari koji se proizvode u Srbiji jako kvalitetni.

Srbija je proizvođač zdravstveno bezbednih kvalitetnih sokova, koji se izvoze širom sveta, od severne Amerike do Japana, poručio je Vujović.

On je napomenuo da svi proizvođači sokova u Srbiji imaju jako visoke standarde kvaliteta, uvedene sisteme bezbednosti, i da rezultati ukazuju da dugi niz godina, nismo imali nikakvih problema sa bezbednošću, odnosno zdravstvenom ispravnošću proizvoda.

Prema recima predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Gorana Papovića, srpska i crnogorska poljoprivredna inspekcija došle su do identičnih rezultata kao NOPS, koji je najpre sproveo istraživanje sokova. Analize u Crnoj Gori takođe su potvrdile da sokovi proizvođača Vino Župa, Takovo, kao i Liberion sa Kosova nemaju propisani voćni sadržaj.

NOPS je u drugoj polovini avgusta pozvao potrošače da ne kupuju sokove “La Vita” i “La Viva” kompanije Vino Župa, Aleksandrovac, sokove pod trgovačkim robnim markama “Baš baš” i “365”, preduzeća “Duga fruit”, Kruševac, kao i sokove Takova iz Gornjeg Milanovca, jer, kako je naveo, imaju manji voćni sadržaj od deklarisanog.

On je napomenuo i da su uzorci sokova proizvođača Nektar (Nectar), Rauh (Rauch) i Freš end ko (Fresh & Co) bili ispravni.

Prema istraživanju NOPS-a, najveći broj testiranih uzoraka kompanije Nektar, 10 od 10 testiranih uzoraka “Nectar Life 100%” sokova, “Nectar Family” nektara u potpunosti odgovara deklarisanom voćnom sadržaju na pakovanjima.

Papović je takođe naglasio da su srpski sokovi generalno dobri, ali je “nedopustivo da su neki pogrešno deklarisani” i da “par proizvođača narušava ugled srpskih proizvođača sokova”.

Crnogorski ministar poljoprivrede Petar Ivanović izjavio je početkom ove nedelje da je analiza pokazala da sokovi dva proizvođača iz Srbije i jednog sa područja Kosova ne sadrže propisani voćni sastav, zbog čega im je upućena mera upozorenja.

On je kazao da su analize pokazale da sokovi “La Vita” i “La Viva” srpskih proizvođača Vino Župa i Takovo, kao i “Liberion” sa Kosova ne sadrže voćni sastav naveden na deklaraciji.

Prema njegovim rečima, ukoliko proizvođači ne budu u roku od 15 dana otklonili nedostatke, uslediće zabrana uvoza.

“Analize su utvrdile da proizvodi imaju od dva do 25 odsto voća, umesto deklarisanih 50 do 100 odsto”, rekao je Ivanović.

preuzeto sa : RTV

Izvor: Tanjug