Vertimec 018 EC

Suzbijanje štetočina u : kruška, malina, kupina, soja, pasulj.
Klasa: Nesistemični insekticid i akaricid za suzbijanje štetnih insekata i grinja

Aktivna materija: Abamektin 18 g/l

Formulacija: EC – koncentrat za emulziju

Pakovanje: 0,1 l

Proizvođač: Agromarket

Karenca: 7 dana -malina, kupina, pasulj i soja; 14 dana – kruška

Primena :
USEV / ZASAD KOLIČINA PRIMENE VREME PRIMENE
Kruška 0,05 – 0,07% (5- 7,5 ml u 6 – 10 l vode na 100 m2) uz dodatak 0,25 % mineralnog ulja Tretiranje u vreme masovnog piljenja larvi, posle opadanja kruničnih listića (faza 69 BBCH skale)
Malina,  Kupina 0,5-0,75 l/ha Tretiranje u vreme pojave pokretnih formi štetočina
Soja,  Pasulj 0,3 – 0,5 l/ha (3 ml na 100 m²) Tretiranje u vreme pojave pojedinačnih grinja ili pojave prvih kolonija na listovima Po potrebi, tretiranje ponoviti nakon 8 – 10 dana

Mehanizam delovanja:

Vertimec 018 EC je nesistemični, translaminarni, kontaktni i utrobni insekticid i akaricid za suzbijanje pokretnih oblika štetnih insekata i grinja. Nakon primene usvaja se u list ali nema kretanja biljnim sokovima, već se aktivna materije deponuje između lica i naličja lista, obezbeđujući dugotrajno delovanje na insekte koji se hrane sisanjem bijnih sokova. Antagonist je gama-aminobuterne kiseline koja je inhibitor neurotransmisije, izazivajući tako paralizu.

Spektar delovanja:

1 u zasadu kruške za suzbijanje obične kruškine buve (Psylla pyri )
2 u usevu soji i pasulju za suzbijanje običnog paučinara (Tetranychus urticae ) i atlantskog paučinara (Tetranychus atlanticus )
3 u zasadu maline i kupine za suzbijanje eriofidnih grinja (Phyllocoptes gracilis, Acalitus essigi )
4 u zasadu maline i kupine za suzbijanje paučinara (Tetranychus urticae, Tetranychus turkestani )

Preporuke i napomene:

Vertimec 018 EC se može na istoj površini primeniti dva puta u toku vegetacije, uz razmak između tretiranja od 8-10 dana. Obzirom da ovo sredstvo nema sistemično delovanje, važno je obezbediti dobru pokrivenost biljaka rastvorom. Ne sme se primenjivati u vreme cvetanja useva i zasada zbog opasnosti od trovanja pčela.
Kombinacija preparata Vertimec 018 EC sa mineralnim uljem se ne sme primenjivati 3 dana pre ili 3 dana posle tretiranja zasada kruške sa fungicidima na bazi sumpora ili kaptana. Ne sme se mešati sa preparatima na bazi kaptana i sumpora.

MBT: 1
KARENCA: 7 dana – malina, kupina, pasulj i soja; 14 dana – kruška
MDK(mg/kg): 0,02 – kruška, soja i pasulj; 0,1 – malina i kupina

Insekticidi

Agromarket