Agronom u Strazburu pobedio Srbiju

Komšije iz Smedereva posle šest godina procesa sa državom dočekali pravdu.

Milan Mećava (68), metalostrugar „Fagrama“ pobedio je državu Srbiju na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, dokazavši da je odgovorna jer nije izvršila pravosnažnu presudu. Mećavu je zastupao komšija agronom Miroslav Dimitrijević (64), a tužbu su sastavili ispred prodavnice – bistreći politiku.

Mećava je radio je 40 godina u „Fagramu“. Kada je proglašen stečaj, ostao je na ulici, a Opštinski sud u Smederevu je 2003. godine naložio fabrici da mu isplati zaostale plate, doprinose i socijalno osiguranje. Presuda je postala izvršna marta 2004. godine, ali je postupak prekinut, a presuda samo delimično izvršena. Mukom zarađen novac, Mećava verovatno nikada ne bi video, poput hiljada radnika u Srbiji, da se za slučaj nije zainteresovao komšija.

– Pijuckajući pivo ispred prodavnice, predložim mu da podnesemo tužbu Strazburu. Sednem lepo, napišem prvo Ustavnom sudu žalbu, oni odgovore da nisu nadležni, a ja presavijem tabak i napišem Strazburu tužbu protiv države zbog neizvršenja izvršne presude – kaže Dimitrijević.

Pravničko znanje nema, jer je po struci inženjer agronomije, a godinama je bio vlasnik privatne klanice. To što je pobedio državne pravnike, Dimitrijević ne smatra epohalnim uspehom.

– To je prosta stvar, nema tu matematike – kaže agronom. – Punih pet godina i devet meseci dopisivao sam se sa Strazburom, i to poštom, a svaki papir putuje sedam dana. Ja napišem, Mećava potpiše, jer nije čovek upućen u te stvari – priča „advokat“.

Konačno, u slučaju „Mećava protiv Srbije“, Evropski sud za ljudska prava doneo je 20. maja ove godine presudu u korist metalostrugara utvrdivši povredu prava na suđenje u razumnom roku. Sud je obavezao Srbiju da u roku od tri meseca isplati iznos koji duguje u skladu sa domaćom pravosnažnom presudom, kao i 2.000 evra naknade nematerijalne štete.

UVREDLjIVO RASULO

VLADA se branila stavom da Mećava nije iscrpeo sva domaća pravna sredstva, ali i da je „koristio uvredljiv jezik kojim je vređao vlasti, a zapažanja Vlade nazvao perfidnim i nemarno bizarnim“.

– Nisam napadao državu. Tvrdio sam da je naš pravni sistem u rasulu, inače se ovo ne bi dešavalo. Izvršna presuda je neprikosnovena stvar svuda, samo kod nas to nije slučaj – kaže Dimitrijević.

preuzeto sa: novosti.rs