Bakteriozna trulež crnog luka – Pseudomonas spp., Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
Neretko se u proizvodnji crnog luka u nas događa da lukovice trule tokom skladištenja u zimskom periodu. U pojedinim slučajevima zabeleženo je da zbog pojave truleži ostvareni prinos bude prepolovljen.
Simptome bakteriozne truleži teško je uočiti jer uglavnom na spoljnim ovojnim listićima lukovice nema vidljivih promena. Zabunu često prouzrokuje i velika sličnost sa simptomima prouzrokovanim od strane nekih patogenih gljiva. Promene slabijeg intenziteta uočavaju se tek na poprečnom preseku lukovice u vidu smeđe truleži njenih centralnih delova. Nasuprot tome su promene tipa vlažne truleži kada dolazi do potpunog razmekšavanja parazitiranog tkiva uz isticanje tečnosti i širenje neprijatnog mirisa.
Epidemiologija : Raznolikost simptoma posledica je činjenice da bakterioznu trulež crnog luka prouzrokuje nekoliko bakterija. Infekcija se obavlja još tokom vegetacije ili prilikom vađenja lukovica. Razvoj simptoma intenzivira se u neadekvatnim uslovima skladištenja.
Suzbijanje : U cilju kontrole pojave bakteriozne truleži crnog luka preporučuje se plodored, uništavanje biljnih ostataka, odstranjivanje natrulih i oštećenih lukovica neposredno pre i tokom skladištenja, regulacija temperature i vlažnosti tokom čuvanja lukovica.
Preuzet tekst : “Priručnik za integralnu proizvodnju i zaštitu crnog luka” autori: Prof. dr Aleksa Obradović, Poljoprivredni fakultet, Beograd, Mr Đorđe Moravčević, Poljoprivredni fakultet, Beograd , Dr Ivan Sivčev, Institut za zaštitu bilja i životnu sredinu, Beograd , Mr Dragan Vajgand, Agroprotekt d.o.o., Sombor , Dr Emil Rekanović, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd