Bezakonje na državnim njivama

Gaj – Zemljoradnik Jovica Đorić neće požnjeti žito posejano na 18 hektara. U setvu je uložio, kaže, oko 800 hiljada dinara, a onda su sa traktorima, noću, upali radnici firme ATEL, u vlasništvu Mladena Šujlikića i tek izniklu pšenicu preorali.Njegovu priču potvrđuju poljočuvari i Savet mesne zajednice. Šujlikić, poznat u lokalnim okvirima kao uspešan agrobiznismen, odriče bilo kakvu vezu sa incidentom.

Seljani su , manje više, u stalnom ratu sa Šujlikićem , jer stalno i iznova pobeđuje na licitacijama za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, tvrdeći da je povlašćen u tim poslovima. Poznate su njihove traktorske okupacije opštinskog zdanja, ali su nadležni kategorični da je sve po Zakonu.Sukob između Đorića i Šujlikića otvara pitanje zakupa na drugi način.

Gajački zemljoradnik kaže da godinama kao podzakupac seje njive koje je u zakup od države dobio Šujlikić. Po ugovorima. Objašnjava kako agrobiznismen na javnom konkursu zakupljuje državno poljoprivredno zemljište za nižu cenu a onda je izdaje u podzakup po znatno višoj ceni. Za podzakup 18 hektara plaća godišnje više stotina hiljada dinara.

ugovor

“Pare mu odnosim na ruke. Kad tražim priznanicu, u prisustvu svedoka, on kaže šta će ti priznanica, odbijajući da mi je da”, objašnjava Đorić i pokazuje  papire  da mu ATEL za ove poslove naplaćuje i porez na dodatu vrednost.

Odlučio je da progovori o ovom “nezakonitom podzakupačkom odnosu”   kad mu je zakupodavac bez ikakvog prethodnog objašnjenja preorao zasejanu oranicu.

zapisnik sa uvidjaja

Poljočuvari i Komisija Saveta MZ tvrde da su radnici ATEL po nalogu Šujlikića preorali useve. Tročana komisija MZ zaključila je da je Đoriću naneta totalna šteta.

Vlasnik ATEL ne haje za ove tvrdnje. “Laže Đorić”, kaže .

Na pitanje o tvrdnji poljočuvara i ljudi iz mesne zajednice da je po njegovom nalogu preorano 18 hektara, odgovara: “ni to nije tačno”.

Zakon o poljoprivredi je jasan. Državna zemlja uzeta u  zakup ne može se izdavati u podzakup. Ako zakupoprimac prekrši ovo slovo, ugovor se raskida, potvrđuju u kovinskoj administraciji. Dodaju da je Gajčanin bio kod njih da se žali i da je i on ” u problemu, jer je u krivičnom delu”.

Pitanje krivične prijave protiv prekršilaca ostaje bez odgovora.

I u drugim selima opštine Kovin dobijam potvrdu da je izdavanje u podzakup državne zemlje uhvatilo korena.

Na pitanje zašto je to tako, seljaci odgovaraju: “zato što su i članovi komisija za licitacije sa rukama u pekmezu”.

Od ministarstva agrara mesec ipo dana čekam odgovor na pitanje znaju li za bezakonje i da li je neko dužan da kontroliše da li zakupci poštuju ugovore.

preuzeto sa:mojavest.com

Slobodan Dukić, tekst i fotografije