Biljni sirevi gase mlekare na jugu Srbije

Stočari i mlekari s juga Srbije strahuju da će uskoro ostati bez posla

IAKO stočni fond opada, na jugu Srbije se pojavljuje višak sirovina. Zbog visoke otkupne cene mleka, a slabe prodaje gotovih proizvoda, mlekare na jugu Srbije okreću se alternativim sirovinama. Uvoze mleko u prahu i palmino ulje iz Bugarske i prave mlečne proizvode, najčešće feta sir. Biljni sirevi prodaju se za 100 do 120 dinara po kilogramu i ozbiljno ugrožavaju rad mlekara koje i dalje prave mlečni sir.

Na udaru su i stočari u planinskim predelima do kojih otkupljivači teško i nerado dolaze. Opština Dimitrovgrad iz svog budžeta subvencioniše svaki litar sa po tri dinara, ali interesovanja je sve manje.

– Stočari u nekoliko sela u potezu Burena imaju veliki problem jer niko ne dolazi po mleko. Oni koji mogu, prave sir i kačkavalj, ali nam je teško da dođemo do tržišta – kaže stočar Stojan Aleksov iz Željuše.

U proseku, mleko se otkupljuje od 30 do 35 dinara, pa je jeftinije mućkati sir biljni sir. Veterinarska inspekcija proverava samo mikrobiološku ispravnost proizvoda, jer u Srbiji nema laboratorija koje bi mogle da proveravaju sastav sireva.

– Međusobno znamo ko pravi takav sir. Mlekara u Vladičinom Hanu, na primer, pravi isključivo taj biljni sir. Naš narod vidi cenu 120 dinara po kilogramu i ne zanima ga što jede plastiku umesto sira. Za kilogram sira potrebno je pet litara mleka, tako da je matematika jasna – kaže vlasnik jedne manje mlekare. Kaže da je „na kolenima“ i da opstaje uz pomoć kredita. – Ili će se smanjiti otkupna cena ili treba sprečiti uvoz ovakvih sirovina.

Komercijalni direktor „Niške mlekare“ Ivan Nikolić, kaže da se posle gašenja 19 mlekara u Vojvodini, tokom prošle decenije, može očekivati da na tržištu Srbije opstanu samo dve-tri velike mlekare.

– Dnevno preradimo 100 tona mleka, što je u odnosu na 2007. godinu kada je „Niška mlekara“ prerađivala 25 tona, veliki napredak. Imamo i rast prodaje, ali je činjenica da su „biljni sirevi“ popularni kod stanovništva baš u ovom delu Srbije jer je u pitanju slaba ekonomska moć. Kako će se to odraziti na stočarstvo i mlekarsku industriju, nije teško predvideti – kaže Nikolić.
KRIŠKE OD PALMINOG ULjA

JEFTINI sirevi koji imitiraju kravlje, od sastojaka imaju sve osim mleka. Prodavci retko ističu da je reč o mešavini mlečnih proteina i biljnih ulja nepoznatog porekla. U Bugarskoj je početkom ove godine otkrivena afera sa masovnom proizvodnjom i distribucijom sira od palminog ulja.

preuzeto sa novosti.rs