Domaći krompir u zapećku, uvoz iz zemalja EU ugrožava proizvođače!

Do prave “najezde” krompira preko naše granice došlo je zbog toga što su zemlje EU suočene sa tržnim viškovima i niskom maloprodajnom cenom.

UVOZ krompira iz zemalja Evropske unije nikada nije bio veći od ovog koji se beleži u poslednja tri meseca, kaže, za “Novosti”, savetodavac u PSS Kraljevo, Nenad Nešović. Do prave “najezde” krompira preko naše granice došlo je zbog toga što su zemlje EU suočene sa tržnim viškovima i niskom maloprodajnom cenom.

– Kod njih se cena kreće od 0,6, do 0,7 evrocenti do 1 evro, što sa troškovima uvoza i transporta iznosi 20 do 21 evrocent. Činjenica je da je skuplji od domaćeg, ali je i boljeg kvaliteta zbog uniformnog oblika i lepe pokožice. Na prodaju i plasman u velikim marketima utiče i što je u lepom mašinskom pakovanju od 5 do 10 kilograma – objašnjava Nešović.

Na našem tržištu cene krompira kreću se u intervalu od 16 do 20 dinara, bez PDV. A to je, kaže, za većinu proizvođača na nivou cene koštanja i ne obezbeđuje zaradu.

– Prodaja krompira ne ide uobičajenim tempom, jer se poslednjih godina smanjuje potrošnja krompira u većini porodica. Prvi razlog je skok maloprodajnih cena, a drugi – smanjenje platežne sposobnosti potrošača. U isto vreme raste potrošnja peciva i testa – kaže Nešović.

KONTROLA SKLADIŠTA

NEŠOVIĆ upozorava i na nužnost svakodnevne kontrole skladišta, koja “odslikavaju” situaciju kroz koju je krompir prošao ove sezone, i znatno odložen perioda vađenja.

– Jasno se vide trule krtole u vrećama, ili gomilama krompira, što ukazuje na to da su skladišni gubici krompira prilično visoki. Dešavalo se da na njivama bude proklijalog krompira u oktobru, što će, takođe, uticati na brže klijanje u neuslovnim skladištima.

novosti.rs