Manji broj svinja u tovu

Šabački stočari u tovu trenutno imaju oko 20.000 svinja, iako su, tvrde stručnjaci kapaciteti pet puta veći. Nekada je ovaj kraj godišnje proizvodio i do 150.000 hiljada tovljenika, a danas većina obora je prazna.

van Mirković iz Tabnovića jedan je od retkih uzgajivača svinja koji nije smanjio proizvodnju. Iako godišnje proda više stotina tovljenika, zbog nestabilne cene, često kaže ostane bez zarade.

“Kod nas se često događa da cena svinjama padne, a u prodavnicama cena ostane ista. Šta je sad to? Zašto sad to? To bi država trebalo da reguliše”, kaže Ivan Mirković, uzgajivač svinja iz Tabanovića.

Da bi proizvodnja bila lakša, a zarada sigurnija, pored zagarantovane cene, mačvanskim farmerima nedostaju i savremeni objekti za tov.

“Pogledajte, ovi objekti su zidani pre 40 godina, to je sve adaptirano, prilagođeno trenutnoj situaciji, vrlo je teško u ovakvim uslovima raditi, kad bi mi imali para da zidamo savremena tovilišta, odgajilišta onda bi bilo mnogo lakše”, kaže Ivan Mirković, uzgajivač svinja iz Tabanovića.

Dobro organizovana proizvodnja i podsticaji države, napunili bi prazne obore, tvrde stručnjaci.

“Da se daju subvencije stočarima, da imaju sigurne cene, da imaju paritete, da znaju kad stave u tov, kad nešto rade od stočarstva, tačno da znaju koliko će biti cena na završenom ciklusu proizvodnje, da se omogući poljoprivrednim proizvođačima da nabave dobre rase koje se brzo tove”, kaže prof. dr Miroljub Milić, VPŠSS Šabac.

Za razliku od svinjarstva, zahvaljujući besplatnom veštačkom osemenjavanju krava, govedarstvo u šabačkom kraju opstaje, kažu u Direkciji za poljoprivredu. Mačvani gaje više od 26 hiljada grla goveda, a mogućnosti su duplo veće.

“Danas je lako proizvesti, a teško je prodati i naplatiti. Sama proizvodnja je za sada zadovoljavajuća što se tiče cene mleka”, kaže Slobodan Ilić, stočar iz Majura.

“Zahvaljujući Direkciji za poljoprivredi i gradu Šapca na veštačkom osemenjavanju, na poboljšanju kvaliteta tih grla, mi smo delimično očuvali stočni fond, odnosno pad stočnog fonda u našem gradu je daleko manji nego na drugim mestima”, kaže direktor Direkcija za poljoprivredu Šabac Vladimir Špegar.

Da bi se stanje u svinjarstvu u poboljšalo, nadležni u Šapcu najvljaju nove podsticaje, prvenstveno u besplatnom osemenjavanju priplodnih krmača.

preuzeto sa : rts.rs