Mesne industrije malo klale a mnogo izvozile

Nekoliko srpskih industrija mesa, kojima je kroz prste gledala nadležna veterinarska inspekcija, lako bi moglo uprskati veliki izvozni posao s Rusima i dovesti u pitanje povlašćen status koji Srbija ima u trgovini

Barem se tako navodi u izveštaju Ministarstva poljoprivrede te zemlje, to jest Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, u koji je „Dnevnik“ imao uvid. Pominju se, name, brojne nepravilnosti i propusti u radu naše veterinarske inspekcije i mesnih industrija, a sumnja se da su naši klaničari uvozili meso iz Evropske unije, a Rusima ga prodvali kao domaće, ali da je bilo i drugih nepravilnosti.

One su evidentirane u mesnim industrijama „Neoplanta“, „Juhor“ i „Temporeks“. U nekim od tih objektima uočeno je, recimo, meso proizvedeno u Mađarskoj, s oznakom „Rusija“ pa je primećeno da nedostaje sistem sledljivosti gotovih proizvoda, kao i da u objektima za klanje svinja i goveda ima ćurećeg mesa iz Evropske unije, da uopšte nema analiza… Navedeno je, recimo, da je „Juhor“ iz Jagodine izvezao oko 100 tona juneće paštete, a nije imao toliko klanja u toku godine. Da apsurd bude veći, ta industrija mesa je, kako se navodi, prošle godine zaklala 277 goveda, težina u mesu i kostima je iznosila 79.222 kilograma, a za izvoz je imala čak 216.222 kilograma sterilisanih konzervi!

Rusi, koji su nam već ograničili izvoz svinjskog mesa, precizno su snimali tokove proizvodnje i trgovine tom robom u Srbiji u proteklom periodu i upozorili nas na moguće štetne posledice malverzacija nekih naših kompanija i propusta nadležnih inspekcija. Podsetimo, u Rusiji je na snazi zabrana uvoza svinjskog mesa iz EU zbog bolesti „afričke svinjske kuge“ te je to bila naša šansa da na rusko tržište plasiramo znatno veće količine našeg mesa i tako damo vetar u leđa stočarstvu i celoj privredi. Ali, to smo uprskali.

„U hladnjači je konstatovano prisustvo sirovine mesa uvezenog iz zemalja Evropske unije, iz objekata koji nisu uključeni u Registar objekata trećih zemalja, što ne isključuje mogućnost izvoza gotovih proizvoda u Carinski savez, proizvedenog od sirovina dobijenih iz objekta koji nisu uključeni u Registar objekata trećih zemalja. Pri tome, sledljivost gotovih proizvoda od mesa na raznim etapama njihove proizvodnje nije u svim slučajevima transparentna. U objektu za klanje svinja, goveda i proizvodnju proizvoda od mesa su značajno povećani obimi kupovine uvezenog svinjskog mesa posle zaustavljanja uvoza pomenute robe iz zemalja EU u Rusiju. Za tri meseca 2014. godine obim nabavljenog uvezenog svinjskog mesa iznosio je 649,23 tone, to jest oko 50 odsto obima uvezenog svinjskog mesa, kupljenog 2013. (1346 tona)“, navodi se u ruskom izveštaju. „Osim toga, u skladištu za čuvanje sirovine primećeno je prisustvo mesa svinja proizvedenog u objektu iz Mađarske, s paletnim listom i oznakom „Rusia”. Nedostaci uvedenog sistema sledljivosti u objektu mogu dovesti do izvoza u Rusiju proizvoda od sirovina iz trećih zemalja iz kojih nije dozvoljen uvoz. Konstatovano je da, bez obzira na ugroženost teritorije EU ’afričkom kugom svinja’, veterinarska služba ne sprovodi nikakave mere za sprečavanje unošenja bolesti u Srbiju“.

S. Gluščević

„Juhor”: Sve smo radili po propisu

Juče nam u kompaniji „Neoplanta“ nisu odgovorili na naša pitanja, a u „Juhoru“ kažu da je Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije, odnosno Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, posetila pogone te industrije radi pregleda usklađenosti internih propisa i procedura rada s propisima neophodnim za izvoz mesnih prerađevina i mesa u Rusiju, odnosno Carinski savez. Ustanovljene su određene različitosti koje ni na koji način ne predstavljaju nepravilnosti u radu pogona već se odnose na određene procedure i način rada u slučaju plasmana na domaćem ili evropskom tržištu. Po konkretnim napomenama pripremljene su i implementirane nove procedure, objašnjavaju u „Juhoru“. Na pitanje kako je od 277 goveda napravljeno 216.222 kilograma konrezviranog mesa, u kompaniji odgovaraju da se kompletna sirovina za proizvode koji se plasiraju u Rusiji obezbeđuje iz sopstvenog klanja, ali i nabavkom iz drugih objekata s izvoznom dozvolom za Rusiju, što je u skladu s važećim propisima, navode u toj kompaniji.

Dnevnik