Mozaik jabuke

Virus mozaika jabuke je jedan od najranije poznatih i najrasprostranjenijih virusa jabuke. On takodje zaražava i druge biljke kao što su šljiva, višnja, breskva, jagoda i Rubus sp., ali i brezu i divlji kesten.

Simptomi : S proleća se na lišću jabuke obrazuju jasno oivičene svetlo-žute zone nepravilnog oblika. U početku se ispoljavaju kao sitne pege, zatim kao mrlje nepravilnog oblika ili šarenilo tipa nervature lista, crtičasto ili trakasto duž glavnih nerava. Bledo-žuta boja zahvaćenog tkiva može menjati nijanse tokom sezone da bi kasnije usled izloženosti letnjem suncu tkivo postalo nekrotično. Jako zaraženo lišće opada pre vremena. Izgled i intenzitet simptoma može da varira usled osetljivosti sortimenta i virulentnosti soja virusa. Na osetljivim sortama, kao što su Jonatan, Zlatni Delišes ili Greni Smit, simptomi se pojavljuju gotovo po čitavoj krošnji dok na tolerantnim genotipovima oni se uočavaju ograničeno na pojedinim liskama. Zaražene biljke još uvek obezbedjuju prinos. Na plodovima većine sorti nema promena, međutim prinos osetljivih može biti smanjen i do 50%.

 
Suzbijanje : Nisu poznati prirodni prenosioci virusa. Stoga je njegovo širenje ograničeno i uglavnom se svodi na korišćenje zaraženog materijala za kalemljenje. Stoga su i osnovne mere zaštite sertifikovan sadni materijal i uklanjanje zaraženih stabala.

Preuzet tekst :  “Priručnik za integralnu proizvodnju i zaštitu jabuke” autori: Prof. dr Aleksa Obradović, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet Doc. dr Dragan Radivojević, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd Dr Dragan Vajgand, Agroprotekt d.o.o., Sombor Dr Emil Rekanović, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd