Otrovasmo se pesticidima dok čekamo zakon

Četiri godine kasni zakon koji reguliše upotrebu pesticida u proizvodnji hrane. Proizvođači tvrde da se 70 odsto roda tretira nedovoljno ispitanim hemikalijama.

SRBIJA je vodeća evropska zemlja po potrošnji pesticida. To se neće promeniti, jer će i naredne četiri godine sredstva za zaštitu bilja moći da se uvoze bez ograničenja. Zato potrošačima niko neće moći da garantuje koliko je naša hrana zdrava.

Iako Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je naše voće i povrće bezbedno, šest predstavnika multinacionalnih kompanija za proizvodnju pesticida ističu da se 70 odsto poljoprivrednih proizvoda u Srbiji i dalje tretira nedovoljno ispitanim pesticidima sumnjivog kvaliteta.

Ipak, glavni razlog zašto se spekuliše o neproverenim pesticidima, za koje se ne zna kakve posledice imaju po zdravlje i okolinu, je činjenica da je ove godine ponovo odložena primena zakona koji predviđa kompletnu toksikološku dokumentaciju za pesticide, a koji je usvojen još 2009. godine!

– Primena ovog zakona bi konačno regulisala ovu oblast – kaže Siniša Ilinčić, predstavnik Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja. – Zakon je trebalo da stupi na snagu 1. januara ove godine, ali je ponovo produžen rok na četiri godine! To ide u korist isključivo nekolicini trgovaca. Poslednjih godina ne samo da nije kompletirana nijedna dokumentacija o sadržaju i dejstvu otrova, već je registrovano još nekoliko stotina novih pesticida! Takvom odlukom se ne štiti domaća proizvodnja pesticida, jer ona ne postoji.

Ilinčić tvrdi da se 70 odsto poljoprivrednih proizvoda u Srbiji tretira nedovoljno ispitanim pesticidima, sumnjivog kvaliteta, od kojih mnogi izazivaju neplodnost i rak, a u zemlji se zadržavaju po 20 godina. Više od 90 odsto pesticida se uvozi. U EU pesticid mora da se ispituje deset godina pre nego što počne da se koristi, a u Srbiji su dovoljne – dve. U Srbiji se pesticidi kupuju na crnom tržištu, zbog besparice istim preparatom se prskaju i voće i povrće, a koriste bez saveta agronoma.

Nema sterilnog voća i povrća, kao ni ostalih namirnica, ali postoji dozvoljena količina pesticida, koja sme da prodre u njih, kao i vreme kada se tretiraju, a da ne budu štetni po zdravlje. U prodajnim lancima prilikom nabavki voća i povrća, dobijaju, kako kažu, obavezno i potvrdu o korišćenju pesticida i upotrebi ostalih hemikalija kod određenih proizvoda.

– Sve što stavimo u rafove i police od voća i povrća mora da ima potvrdu o analizi, staru najviše šest meseci – tvrde u vodećim trgovinskim kućama. – To podrazumeva da se roba domaćih proizvođača, zavisno od sorte i roda testira na pesticide, metale, ali i karencu, period od primene određenog preparata ili leka do momenta kada je bezbedan za ljudsku ishranu jednom u pola godine. Kako sve više naših dobavljača primenjuje ISO standrad, to više nije problem, jer se ove provere podrazumevaju.

PRSKAJU I ZABRANjENIM

U našoj zemlji se i dalje koriste pesticidi koji su u drugim zemljama zabranjeni, poput DDT – koji izaziva rak i neplodnost. Brojni „legalni“ pesticidi uzrokuju neplodnost, rak dojke, umor i razaraju endokrini sistem.

Od posledica pesticida godišnje u svetu umre 200.000 ljudi, a najduže se zadržavaju u: jagodama, jabukama, grožđu, breskvama, trešnjama, malinama, spanaću, paprikama, krastavcima, zelenoj salati i šargarepi.

Pesticidi se u zemlji zadržavaju po 20 godina.

BEZBEDNE NAMIRNICE

U Srbiji je hrana koja se tretira pesticidima bezbedna, a njihov sastav se kontroliše u skladu sa propisima koji će uskoro biti usklađeni sa onima u EU, tvrdi načelnik Odeljenja za zaštitu i ishranu bilja Ministarstva poljoprivrede Snežana Savčić Petrić. Ona je demantovala navode predstavnika Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji Siniše Ilinčića koji kaže da se u Srbiji 70 odsto hrane prska pesticidima za koje se ne zna kakve toksikološke posledice izazivaju.

novosti.rs