Otrovni limun ili …

U kori limuna ima 3,082 miligrama imazalila po kilogramu, što je znatno više od onog što država priznaje (od 0,01 do 1,996), ali ipak u dozvoljenim okvirima.

Redakcija “Blica” dala je pre dva dana na analizu kilogram limuna kupljenog na jednoj beogradskoj pijaci iz gajbice sa deklaracijom na kojoj je pisalo da “kora nije za upotrebu”.
Na ovo se redakcija odlučila pošto nedelju dana iz Ministarstva poljoprivrede ne stiže uverljiv odgovor na pitanje koliko opasnog fungicida imazalila ima u kori limuna, a ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković danima nije imala vremena da razgovara sa nama na temu o kojoj se priča na ulicama, u gradskom prevozu, poslu i kafanama.

limun_2

Rezultat nam je stigao juče ujutro i on je potvrdio sumnje da Ministarstvo poljoprivrede, da bi umirilo javnost i tržište, te opravdalo (ne)rad inspekcija, saopštava beznačajan procenat ovog opasnog pesticida, za koji stručnjaci tvrde da unosom u organizam može da ošteti jetru, nervni sistem i plod. Imazalila ima 3,082 miligrama po kilogramu, pokazao je nalaz referentne laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda. To je na sreću manje od propisane norme od pet miligrama, ali, kako upozorava dr Vesna Pantić Palibrk, načelnica u RZZJZ, bez obzira na to koru ne treba da jedemo.
– Kora nije za jelo, kao što piše na deklaraciji. Moramo naučiti da jasno ističemo deklaracije, da ih čitamo i ponašamo se u skladu sa onim što je tamo navedeno – kaže ona.

Crno na belo: Preko tri miligrama imazalila

Crno na belo: Preko tri miligrama imazalila

Ministarstvo je u utorak tvrdilo da imazalila ima najviše 0,05 odsto u celom plodu. Juče su priznali da je vanredna kontrola utvrdila da aktivne materije imazalila ima od 0,01 do 1,996 mg/kg.

Umesto da, u interesu građana, sarađuju sa svima, oni su zapretili „medijima, udruženjima i pojedincima da ne šire paniku“ i „ne narušavaju stabilnost u oblasti bezbednosti kontrole hrane“.

Panike nema, ali opravdane zabrinutosti ima, čemu su oni najviše doprineli.

preuzeto sa : blic.rs