Pepelnica – Erysiphe cichoracearum i Sphaerotheca fuliginea

Kao i mnoge gljive iz ove grupe, izazivaju pepeljaste prevlake na napadnutim organima. Po pravilu su napadnuti listovi, katkada može biti napadnuta i vreža i kotiledoni listovi. Pepeljaste prevlake se javljaju na licu liske zahvatajući njen veći ili manji deo. Kod jakih zaraza može biti zaraženo lice i naličje lista. Prevlaka na listovima je sivkasta, kada je uzrok Sphaerotheca fuliginea, dok je brašnasto bele boje, ako je bolest uzrokovala gljiva Erysiphe cichoracearum. Jako zaraženo lišće žuti, nekrotizira i suši se. Krastavac je kod gajenja u zaštićenom prostoru, zbog povoljne vlage i temperature, redovno napadnut i to mnogo ranije nego kod gajenja na otvorenom.

Pepelnica

Epidemiologija : Gljiva stvara plodna tela koja služe za prezimljenje, ali su glavni izvor zaraze konidije. Vetar ih raznosi unutar zaštićenih prostora, gde ostaju dugo vreme na zemlji, delovima staklenika i na korovima, te okolo zaštićenih prostora. Razvija se i kod niske relativne vlažnosti od 20 % na više, ali im najviše odgovara relativna vlažnost između 65 – 85 %.

Suzbijanje : Danas postoji nekoliko relativno razistentnih hibrida krastavca (Triumph, Poinsett…) i dinja (Magnum, Saticoy).

Fungicidi uspešno mogu rešiti problem pepelnice.

Preuzet tekst : “Fitopatologija” autor : Tisa Vizek