Pepelnica – Sphaerotheca mors-uvae, Sphaerotheca macularis

Oboljenje koje se ispoljava na listovima u obliku paperjastog belog sloja na plodovima. Ovo gljivično oboljenje najčešće je kod žbunova koji su bujni i na malom rastojanju. Nedostatak vlage u predelu korena takođe može da se odrazi na pojačanu osetljivost žbuna na oboljenje.

Suzbijanje : Dobar izbor parcele na kojoj se obezbeđuje dobra provetrenost zasada i rezidba kojom se obezbeđuje adekvatno rastojanje izmedu žbunova, dobra ventilacija i izloženost krune umanjiće pojavu ovog oboljenja. Izbegavajte mineralna đubriva sa visokim sadržajem azota, jer azot pospešuje rast sekundarnog prirasta koji je osetljiviji na ovo oboljenje. Rezidba i eliminisanje zaraženih izdanaka takođe će doprineti kontroli ovog oboljenja. Sprečavanje nedostatka vlage u zasadu i primena malča tokom leta umanjiće pojavu oboljenja. Sorte Ben Sarek i Ben Connan su otporne na pepelnicu.

Hemijska kontrola podrazumeva primenu miklobutanila, piraklostrobina i mineralnog ulja, prema uputstvu proizvođača. Rastvori sumpora takođe mogu dati dobre rezultate u suzbijanju.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Preuzet tekst :”Proizvodnja crne i crvene ribizle”