Pesticid Furadan povučen iz prometa i u Srbiji

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izrazili su danas zadovoljstvo zbog odluke Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, o ukidanju dozvole za promet insekticida Furadan u Srbiji.

Kako su saopštili, taj preparat za tretiranje semena, sadrži karbofuran, izuzetno toksičnu materiju, zbog koje je uginulo više od 20 jedinki strogo zaštićenog orla belorepana i drugih zaštićenih ptica u poslednjih pet godina.

Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov kazao je da će do kraja juna ove godine taj preparat, u skladu sa rešenjem Uprave o ukidanju dozvole za promet, biti na tržištu, a da će nakon toga njegovo korišćenje biti kažnjivo.

Navodi se da fizičko lice za korišćenje Furadana može da bude kažnjeno novčanom kaznom do kaznom zatvora u trajanju do tri godine, a za privredni prestup, novčanom kaznom u iznosu od 700.000 do tri miliona dinara.

Potpredsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Milan Ružić, kazao je da će ta organizacija pomoći Upravi za zaštitu bilja u sprovodjenju te odluke.

Društvo i Zavod apeluju da se nastave napori da se pronadju i kazne sve osobe koje su odgovorne za trovanja strogo zaštićenih vrsta Furadanom u Srbiji.

preuzeto sa : zelenasrbija.rs

izvor : Beta