Plodne oranice Mačve, a soja GMO

Fitosaniotarni inspektori Ministrastva poljoprivrede tokom juna i jula na području Mačve kod 24 poljopiverdnika na parcelama pronašli zasejanu GMO soju.

Oni su naložili uništavanje, a protiv vlasnika podnete su prekršajne prijave.

Plodne oranice Mačve pogodne za gajenja organkse hrane i dalje su na mapi Ministarstva poljoprivrede označene kao “crna tačaka” jer se već godinama tajno gaji GMO soja. To su potvrdili i ispektori tokom kontrole.

“Mi smo krajem juna i početkom jula obišli negde oko 300 parcela i brozom metodom proteinskih test traka na 24 parcele utvrdili prisustvo GMO soje”, kaže Miodrag Spasojević, šef fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja Ministrastva poljoprivrede.

Pod GMO sojom nađeno je 10,5 hektara. Inspekcija je protiv proizvođača podnela prekršajne prijave i naložila da se parcele zaoru. Iako u Mačvi nerado govore o ovoj temi, saznali smo da se gajenjem GMO soje bave sitni proizvođači, na parcelama okruženim kukuruzom, do kojih se teško dolazi.

“Od 1000 njih ako sadi 40 to je sto posto tako”, kaže Zoran Vojnović.

U firmi Tabex koja otkupljuje, skladišti i prerađuje žitarice kažu da se lako može utvrditi da li je u pitanju GMO soja. Oni kažu da je promet smanjen, ali da se često događa da stigne soja koja u sebi sadrži određeni procenat GMO zrna.

“To je prisustvo do dva posto, jedan koma osam i slično GMO soje”, kaže Tomislav Živković, vlasnik firme “Tabex”

Reč o semenima koja su u Mačvu stigla pre donošenja Zakona o genetički modifikovanim organizmima, pa ih poljorpivrednici i danas koriste. To ne umanjuje opasnost po zdravlje ljudi.

“Problemi koji se njčešće javljaju jesu neplodnost, ubrzano starenje, pojava tumora, imunološki problemi, poremećaji u lučenju insulina i promene u organima za varenje”, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik GO “Zeleni Srbije”

Ono što je interesantno grad Šabac i opština Bogatić na predlog “Zelenih” Srbije usvojili su Deklaraciju o područjima bez GMO, ali se ona očigledno ne poštuje.

preuzeto sa : blic.rs