Počela žetva, očekuje se manji rod pšenice

Prema prvim procenama, očekuje se rod nešto manji nego lane, ali dovoljan za domaće potrebe. U nekim krajevima zaražena pšenica prepolovila je očekivani rod. Na Novosadskoj berzi, ovogodišnje žito menja vlasnika po ceni od oko 19 dinara za kilogram.

Prema računici poljoprivrednika, do sada su u proizvodnju pšenice za repromaterijal uložili oko 30.000 dinara. Dodatni trošak je zaštita useva od lisne rđe, jer su za kupovinu preparata dali još pet hiljada dinara po hektaru.

“Lisna rđa je ove godine bila najopasnije oboljenje koje se javilo u usevu pšenice. Umanjenje prinosa pojavom ove bolesti je od dvadeset do osamdeset procenata, zavisno od toga da li je usev tretiran i kada je tretiran”, kaže profesor Đorđe Glamočlija sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Prošle godine, u Srbiji je proizvedeno gotovo 2.700.000 tona pšenice, a ove, prema prvim procenama, rod će biti manji.

Petar Petronijević iz Jakova kaže da bi efekat bio i veći da su ranije prskali, a sada – šta je tu je.

“Ove godine možemo očekivati prosečan prinos od oko četiri tone po hektaru, što bi moglo da da prinos na bazi setvenih površina oko dva miliona tona, odnosno 2.200.000 tona”, kaže Žarko Savin sa Produktne berze iz Novog Sada.

Zbog manjeg roda, uz istovremeno povećanje troškova proizvodnje, ratari očekuju cenu koja će za dva-tri dinara biti viša od prošlogodišnje u ovo vreme.

Miloš Vuković iz “Zadrugara” iz Bača kaže da se pojavljuju nakupci koji nude 16 i 16,5 dinara po kilogramu za pšenicu ovogodišnjeg roda.

“Mislimo da ona mora da dostigne negde između 18 i 20 dinara da bi se uopšte pokrili sa prinosima i sredstvima utrošenim u proizvodnju”, kaže Vuković.

Prema izveštajima s berze u Budimpešti, cena ovogodišnje pšenice kreće se od 17,36 dinara po kilogramu do 17,74. U Hrvatskoj je prosečna cena blizu 17 dinara.

preuzeto sa: rts.rs