Poljoprivrednicima stiže 3.000 priplodnih junica

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske učestvovaće u nabavci 3.000 priplodnih junica sa 25 odsto po grlu, dok će ostatak troškova snositi poljoprivredni proizvođači, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić.

Mirjanić je istakao da će junice koštati 15 miliona KM, te da će one za pet godina, koliko će trajati projekat, dati 7.500 plotkinja i 13.500 grla za tov.

To znači da ćemo od uloženih 15 miliona KM za pet godina imati vrijednost od 110 miliona KM“, naveo je Mirjanić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj je razmatran program nabavke i raspodjele kvalitetno priplodnih junica.

Prema njegovima riječima, od 3.000 junica, njih hiljadu biće dodijeljeno u tri repro-farme u Nevesinju, Semberiji i Topoli, dok će ostatak biti raspoređen na oko 470 poljoprivrednih proizvođača.

Ovim programom se potencira ukrupnjavanje farmi za proizvodnju mlijeka, koje mogu da predstavljaju proizvodnu jedinicu potpuno spremnu da odgovori svim izazovima tržišta“, naglasio je Mirjanić.

Priplodne junice biće nabavljane od proizvođača iz Austrije, Njemačke i Češke, koji su izrazili spremnost da kreditiraju nabavku junica uz određenu garanciju, što znači da se ne bi uzimala kreditna sredstva od banaka.

Mirjanić je objasnio da je trenutno prosječna mlječnost plotkinja, koje su u sistemu subvencija u Republici Srpskoj, 3.600 litara godišnje, dok je ovaj rezultat u zemljama Evropske unije dva do tri puta veći.

Godišnje se, tvrdi Mirjanić, u sistemu subvencija proizvede 105 do 110 miliona litara mlijeka, čime se podmiruje 50 odsto prerađivačkih kapaciteta.

Kada je riječ o snabdijevanju stanovništava, imamo i suficit u proizvodnji mlijeka. To znači da su mlijeko i mliječni proizvodi značajni za izvoz i tome treba posvetiti veliku pažnju“, dodao je resorni ministar.

Mirjanić je najavio da će do kraja godine biti stavljena tačka na pitanja koncesije, zakupa i uzurpacije poljoprivrednog, a pogotovo šumskog zemljišta u Republici Srpskoj.

On je istakao i da će do kraja januara biti regulisane sve obaveze „Šuma Republike Srpske“ prema lokalnim zajednicama, dospjele do kraja 2013. godine.

Komentarišući najavljena poskupljena osnovnih životnih namirnica, Mirjanić je rekao da pitanje cijena treba regulisati tržišnim mehanizmima, koji nažalost u BiH ne funkcionišu.

Preuzeto sa : capital.ba