Posebnu pažnju posvetititi gustini setve kukuruza

Proizvođači kukuruza trebalo bi ovog proleća da obrate posebnu pažnju na gustinu setve kao i na izbor sortimenta.

Oni ratari koji su lani, kao i izrazito sušne 2012. godine, pregusto sejali kukuruz imali su ozbiljnih problema i veliki podbačaj prinosa, pa bi to trebalo da imaju u vidu kad u aprilu počnu setvu najrasprostranjenije domaće žitarice, rekao je upravnik Odeljenja za kukuruz pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Goran Bekavac.

Napominjući da je neophodno izabrati sortu koja je tolerantna na sušu, Bekavac je poručio poljoprivrednicima da gustinu setve usklade sa stanjem parcele i hibridom koji seju i dodao da će im stručnjaci i internet sajt Instituta biti dostupni za savete.

Gustina setve trebalo bi da bude manja nego ranijih godina, odnosno da je prilagođena vlazi zemljišta kao i aktuelnim i očekivanim vremenskim prilikama, precizirao je on i podsetio da je optimalni setveni rok od početka do kraja aprila.

Do tada bi trebalo što je moguće bolje pripremiti mehanizaciji i obaviti predsetvenu pripremu parcela, dodati im mineralno đubrivo ako je potrebno i sačekati da temperatura setvenog sloja bude od deset do 12 stepeni Celzijusovih.

 
Bekavac je istakao da je za predstojeću setvu kukuruza u Srbiji pripremljeno dovoljno kvalitetnog semena i napomenuo da bi i ove godine jedan od najvećih problema u toj proizvodnji mogao da bude evidentan nedostatak zaliha zimske vlage u zemljištu.

Ukoliko vremenske prilike tokom proleća i leta budu povoljne mogu se očekivati dobri prinosi kukuruza, koji će i ove godine u Srbiji biti posejan na uobičajenim površinama od oko 1,2 miliona hektara, rekao je Bekavac.

preuzeto sa : akter.co.rs