Pri kraju procedura za kupovinu subvencionisanog goriva

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da privodi kraju proceduru na osnovu koje će biti uređena kupovina subvencionisanog dizel goriva, kao i da će uskoro biti potpisan ugovor sa ponuđačima.

Ministarstvo je zamolilo gazdinstva za razumevanje i strpljenje u ovom zajedničkom poslu, koji podrazumeva efikasno sprovođenje složenog postupka ostvarivanja tog prava poljoprivrednika, kao i smanjenja mogućnosti za zloupotrebe u pogledu poštovanja fiskalne discipline.

 
Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, cilj je da se proizvođačima obezbedi kvalitetnije snabdevanje dizel gorivom po najpovoljnijim cenama što podrazumeva i složeniju proceduru u nabavci.

Ministarstvo je uvažilo predloge udruženja poljoprivrednika, pa će svako registrovano gazdinstvo dobiti 3.000 dinara po hektaru (do 100 hektara) za kupovinu dizel goriva, a 3.000 dinara za kupovinu mineralnog đubriva.

 
Kako bi se to moglo sprovesti u praksi, bile su neophodne izmene Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu.

 
Za ostvarivanje prava po pomenutim osnovama, poljoprivrednici su obavezni da prikažu račune o nabavci navedenih sredstava.

 
Ministarstvo će odgovarajućim pravilnicima precizirati bliže uslove za ostvarivanje prava na podsticaje – period važenja računa za ove dve namene, koje će gazdinstva biti u obavezi da uz zahev dostave Upravi za agrara plaćanja. Ministarstvo poljoprivrede uvažiće račune za đubrivo kupljeno od 1. januara 2014.

 
Nakon detaljne analize o načinu realizacije i sprovođenja mera podsticaja kao i kapaciteta potencijalnih prodavaca dizel goriva, Ministarstvo poljoprivrede se opredelilo da uvaži zahteve ratara i da od dobavljača dizel goriva zatraži da pokriju što je moguće više teritoriju Republike Srbije.

 
Pokrivenost teritorije je izuzetno važna kako bi se nabavka goriva obavila u što kraćim rokovima na pristupačan način za poljoprivredne proizvođače, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

preuzeto sa : blic.rs