Pripreme za prolećnu setvu

Poljoprivrednici u Južnom Banatu pripremaju se za predstojeću setvu. Ove zime je bilo malo padavina – u odnosu na prethodnu godinu deficit vlage je čak 100 litara, zbog čega stručanjaci preporučuju da se pažljivo odrade predsetveni radovi.

Prethodnih dana u Južnom Banatu je palo dvadesetak litara kiše po metru kvadratnom, što je dobrodošlo za zemljište kome, zbog blage zime i retkih padavina, nedostaje vlage. Uskoro će početi setva šećerne repe.

Uslova za nicanje ima, ali stručnjaci preporučuju što manje predsetvenih operacija.

“Još uvek se oseća deficit vlage, ali sad je mnogo bolja situacija posle kiše koja je pala. Palo je od 25 do 26 litara, tako da su sad mnogo bolji uslovi za setvu šećerne repe, koja će početi za desetak dana”, kaže Živan Jovanov, poljoprivrednik iz Bavaništa.

Blaga zima uticala je na to da se u njivama pod pšenicom pojave glodari, korov i bolesti, zbog čega je neophodno da se ta kultura u narednom periodu zaštiti fungicidima i herbicidima. Kiša koja je pala povoljno je uticala na njeno stanje.

“Pšenica je pretrpela ekstremne uslove u proteklom periodu i preživela je, dobro se pokazala i sad je u zaista odličnom stanju. Bacili smo ureu i sad čekamo kakvo će vreme biti narednih meseci”, kaže Jovica Trifunov, poljoprivrednik iz Bavaništa.

Ratari iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije početkom aprila planiraju i početak setve suncokreta na 30 hiljada hektara, ali samo ako budu zadovoljni minimalnom zagarantovanom otkupnom cenom.

preuzeto sa : rts.rs