Prvi skrining iz oblasti poljoprivrede u februaru

Srbiju u usklađivanju sa EU očekuje obiman posao pošto se trećina pravne tekovine EU odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj, a skrining za prvo poglavlja iz poljoprivrede biće održan u februaru, rečeno je 20. januara na skupu o poljoprivredi i pregovorima o članstvu sa EU.

Na tom planu zemlju očekuje usvajanje velikog broja zakona i uspostavljanje institucionalnog okvira, a formiranje strukture za povlačenje sredstava za poljoprivredu IPARD bi moglo biti merilo za otvaranje poglavlja o poljoprivredi. Pristupanje EU je u celini pozitivan proces za privredu, iako će promene za neke biti bolne, a država treba da bude spremna da pomogne onima koji će imati određenih problema nakon ulaska u EU, rekao je na skupu državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

Golubović je na sastaku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i organizacija civilnog društva o pregovorima Srbije o članstvu u EU podsetio da je 2000. EU otvorila svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbijei od koje se “samo tražilo da poštuje standarde” i zahteve potrošača u EU, i naveo da je iskorišćeno “30% mogućnosti”.

“Negde smo možda oko 30% mogućnosti iskoristili ali je činjenica da i sa time Srbija od 2004. ima suficit u spoljnoj trogivni (sa EU)”, rekao je on i dodao da je godišnji suficit u razmeni poljoprivrednih proizvoda sa EU od 2009. do 2013. u proseku bio oko 400 miliona evra.

Golubović je ocenio da taj suficit govori koliko je otvaranje tržišta EU značilo srpskoj poljoprivredi i koliko su kapaciteti unapređeni, podsetivši da je EU glavni spoljnotrgovinski partner Srbije na koga otpada polovina izvoza poljoprivrede i prehrambene industrije.

On je dodao da će pristupanje EU uticati na poslovanje i pozitivno privlačenjem investitora, i negativno jer će “nekome možda pokvariti biznis”, kao u slučaju zatvaranja fri šopova u Sloveniji, ali da je u celini taj proces pozitivan.

“Moramo znati da pored sjajnih stvari koje EU donosi, neke stvari koje budemo morali da promenimo nekom će da pokvare biznis ali država mora biti spremna da nadomesti onima koji će imati određenih problema nakon ulaska u EU sa proizvodnjim, sa načinom delovanja”, rekao je on.

Podsetio je da je već sada, pred sutrašnju međuvladinu konferenciju kojom formalno počinju pregovori, najavljen dolazak investitora u Srbiju. “Tako da na ceo ovaj proces treba i moramo da gledamo optimistički i pozitivno jer i on i jeste to za Srbiju”, rekao je on.

Golubović je rekao da će Srbija napredovati na putu ka EU na osnovu rezultata i kapaciteta i dodao da Ministarstvo poljoprivrede spremno dočekuje početak pregovora sa EU.

Tri poglavlja iz oblasti poljoprivrede

Kako je na skupu rečeno, Ministarstvo poljoprivrede će biti direktno nadležno za tri poglavlja: poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, 12 o bezbednosti hrane i veterinarskoj i fitosanitarnoj politici i 13 o ribarstvu, a učestvuje u još 15 poglavlja.

Prvi skrining biće održan za poglavlje 12 od 3. do 7. februara u Briselu, a zainteresovanim stranama će biti omogućeno da preko video linka u Privrednoj komori Srbije prate sastanak. Do sada se prijavilo 17 učesnika koji tokom celog skrininga moraju biti prisutni, a rok za prijave je produžen i nakon 14. januara.

Skrining za poglavlje 11 o poljoprivredi i ruralnom razvoju se očekuje polovinom marta.

Golubović koji je šef grupe za poglavlja 11, rekao je da se jedna trećina pravne tekovine EU odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj a da Srbiju očekuje usvajanje velikog broja zakona i uspostavljanje institucionalnog okvira, poput Uprave za agrarna plaćanja i Nacionalne laboratorije.

On je ocenio i da je malo verovatno da Srbija uđe sama u EU, kao Hrvatska, već da će pre to učiniti “u konvoju” bilo sa Crnom Gorom ili Makedonijom.

Podsetio je i da je za zatvaranje poglavlja neophodna saglasnost članica i da bi i Srbija, kao Hrvatska, mogla da se pri zatvaranju poglavlja suoči sa “određenim političkim uplivima” i intervencijama članica i ako tehnički bude ispunjavala uslove za zatvaranje poglavlja.

Sistem za IPARD kao merilo

Milanka Davidović iz Ministarstva poljoprivrede je rekla da bi merilo za otvaranje poglavlja u oblasti poljoprivrede mogao biti zahtev za uspostavljanje strukture za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova za poljoprivredu IPARD na čemu Srbija radi kako bi mogla da koristi ta sredstva.

Operativnu strukturu za IPARD, kako je rečeno, činiće Odeljenje za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja, a važnu ulogu će imati i Ministarstvo finansija i Kancelarija za reviziju IPA fondova.

Načelnik Odeljenja za ruralni razvoj Dragan Mirković je rekao i da će Srbija sredstva za poljoprivredu koja ne iskoristi u 2014. moći da upotrebi u naredne tri godine, odnosno do kraja 2017.

Na skupu je rečeno i da će uskoro biti predstavljena Nacionalna strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja od 2014. do 2020. da će javno slušanje o tom dokumentu biti organizovano 29. januara.

Izvor: M.P. 

Foto: Beta

preuzeto sa sajta : euractiv.rs