Realizacija mera za razvoj poljoprivrede

Potpisivanje ugovora sa stotinak poljoprivrednih proizvođača koji su prvi konkurisali za sredstva Vlade Vojvodine za finansiranje razvoja poljoprivrede obaviće se u ponedeljak.

On je rekao da će ti krediti biti namenjeni za sisteme za navodnjavanje, za protivgradne zaštitne mreže, za poljoprivrednu proizvodnju u zaštićenom prostoru, odnosno za staklenike i plastenike.

“Završili smo deo konkursa za staračka domaćinstva, to je ona socijalna kategorija kojom podstičemo neku vrstu komasacije i motivišemo staračka domaćinstva da svoju zemlju u arendu ustupe mladim poljoprivrednim domaćinstvima na teritoriji njihove katastarske opštine”, rekao je Ješić, dodajući da je za staračka domaćinstva do sada opredeljeno oko 50 miliona dinara. Prema njegovim rečima, u prvih 30 dana konkursa opredeljeno je oko 122 miliona dinara za sisteme za navodnjavanje, što znači da će novih oko 620 hektara poljoprivrednog zemljišta biti pod sistemima za navodnjavanje.

Za protivgradne mreže izdvojeno je oko 242 miliona dinara što će, kako je naglasio, omogućiti novih 150 hektara voćnjaka zaštićenih protivgradnim mrežama, dok je za plastenike i staklenike do sada dodeljeno oko 13 miliona dinara, čime će biti omogućeno da se postave plastenici na dodatnih 2,2 hektara. “Ovih dana su nam krenuli konkursi u stočarstvu i za smeštajne kapacitete u voćarstvu i povrtarstvu, kao i za preradu začinskog bilja”, istakao je Ješić dodajući da dinamika kreditiranja oko 65.000 poljoprivrednih proizvođača u Vojvodini ide zacrtanom dinamikom najavljenom još krajem prošle godine.

Ješić je rekao da su mere Vlade Vojvodine za podršku poljoprivredi obuhvatile celokupnu poljoprivredu i da se one sprovode na tri načina – bespovratna davanja, krediti Fonda ua razvoj poljoprivrede sa kamatom do dva odsto i finasiranje iz Razvojnog fonda Vojvodine koji treba da prati pomenute kreditne linije i pomogne poljoprivrednim proizvođačima koji nemaju sredstava u navedenim konkursima.

preuzeto sa : vrbas.net