Reforme u poljoprivredi moraju odmah da počnu

Reforme u oblasti poljoprivrede u Srbiji moraju odmah da počnu, izjavio je danas predstavnik nemačke organizacije GIZ Branislav Milić

ukazujućiu da su najveći problemi u institucijama koje nemaju kapacitete, zatim mala budžetska izdvajanja i nepripremljenost poljoprivrednih proizvodjača.

“Problemi u ovoj oblasti su veliki i poslednji izveštaj Evropske komisije kaže da je ova oblast u crvenoj boji i da reforme moraju odmah da se počnu. Cilj je uskladjivanje sa evropskim standardima “, naglasio je Milić gostujući na RTS-u.

Govoreći o budžetskim izdvajanjima za poljoprivredu, on je rekao da su sredstva koja se izdvajaju nedovoljna i da je važno da ona budu veća kako bi se pokazalo EU da Srbija ima novca da delom finansira projekte koje EU želi da sprovede u našoj zemlji.

“Veliki problem je i nepripremljenost naših proizvodjača. Niko aktrivno ne radi sa poljoprivrednim proizvodjačima. I u Hrvatskoj, koja je bila pripremljenija od nas ostali IPA fondovi neiskorišteni”, rekao je Milić.

On je dodao i da Ministarstvu poljoprivrede teško može da iznese ceo proces i da kompletna vlada mora da se posveti ovom problemu.

Milić je podsetio i da Srbija još nije potpisala sektorski sporatzum sa EU, koji prethodi korištenju sredstva iz pretpristupnih fondova za ovu oblast, što po njemu znači da se sredstva ne mogu koristiti naredne dve do tri godine.

preuzeto sa : blic.rs