Rogač šljive – Taphrina pruni

Rogač šljive prouzrokuje gljiva Taphrina pruni. Ovaj parazit se razvija uglavnom na plodovima,a ređe i na letorastima. Na zaraženim plodovima se javljaju karakteristične promene. Oboleli plodovi su izduženi, zadebljani i iskrivljeni pa podsjećaju na rogač. Mogu biti i 2 do 3 puta veći od zdravih plodova.

Ubrzo posle zametanja zaraženi plodovi počnu brzo da rastu i da se deformišu, dobijaju bubrežast, odnosno pasuljast oblik i bledozelenu boju. Plodovi ostaju bez koštice. Krajem proleća na plodovima se javlja sivkasta prevlaka koju prati nekroza, vremenom pocrne, suše se i opadaju. Lišće nikad ne biva zaraženo.

Epidemiologija : Sivkastu prevlaku koja se razvija na obolelim plodovima čine askusi koji izbijaju kroz kutikulu. Askospore koje se iz njih oslobađaju raseljavaju se po granicama i granama i tu se zadržavaju, umnožavaju se pupljenjem i prezimljavaju. Na proleće zaražavaju tek zametnute plodove.Ovu zarazu omogućava kišno i vlažno vreme.

Suzbijanje : Skidanje obolelih plodova pre pojave askusa je efikasno ukoliko bi se taj proces izveo što potpunije. Hemijsko suzbijanje se izvodi u toku mirovanja vegetacije pa sve do faze pucanja pupoljaka.

Preparati :

Bordovska čorba
Kuproblau
Plavi kamen
Kuproxat
Kuprozin
Bakarni kreč
BakrocidCurzte R WG
Blauvit
FungohemKocid
Funguran OH

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Preuzet tekst iz brošure PSSS Vranje 2009  autora : dipl.inž.zaštite bilja Dejan Mujakić