Rusi traže srpske šnicle

Zbog ukrajinske krize i pogoršanja trgovinskih odnosa sa EU, Rusija sve više uvozi našu hranu. Izvoz namirnica domaćih proizvođača u 2013. porastao za 69 odsto u poređenju sa 2012.

DOK jednom ne smrkne, drugom ne svane – tako bi se mogla opisati situacija u kojoj se našla Srbija kada je počela kriza u Ukrajini. Zahvaljujući krizi u ovoj zemlji, naši proizvođači imaju šansu da potpuno obnove stočni fond i proizvodnju mesa. Razlog je što Rusija sve više traži naše meso, pogotovo svinjetinu.

– Rusiji je potrebno sedam miliona svinja godišnje i okrenuli su se našem tržištu – kaže se Milivoj Ćosić, direktor za poljoprivredu „Interkomerca“. – „Koteks“ ima sve potrebne sertifikate i dogovorili smo da nedeljno šaljemo robu vrednu 600.000 evra, što je duplo veća isporuka nego lane. Rusi plaćaju avansno i dogovorili smo prodaju do narednog maja. Kriza sa Ukrajinom je velika šansa da se obnovi stočni fond Srbije, jer žele sočno meso sa mikrofarmi, malih kooperanata koji krmače naših najboljih rasa hrane kukuruzom i pšenicom iz Srbije, a GMO stočna hrana je zabranjena!

Šansa za naše proizvođače nije samo meso. Sve je više preduzeća koja izvoze u Rusiju, a sporazum o bescarinskoj trgovini koji imamo sa ovom velikom zemljom najveća je prednost.

Prema podacima Privredne komore Srbije, izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju povećan je za 69 odsto u odnosu na lane. Inače, vrednost srpskog izvoza u ovu zemlju u prošloj godini bila je veća za 22,2 procenta nego u prethodnoj, a od 2010. beleži prosečan godišnji rast od 33 odsto!

– Rast izvoza hrane ostvaren je zahvaljujući većem izvozu svežeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, sira, sladoleda, sokova, vina, ali i semena suncokreta, semenskog kukuruza, sadnica voća i kalemova ruža – kažu u PKS. – Do kraja godine očekuje se da će vrednost srpskih prehrambenih proizvoda izvezenih u Rusiju dostići vrednost od oko 300 miliona američkih dolara. Lane je je izvezeno u vrednosti od 184,6 miliona dolara.

Ulaganje u sertifikovanu klanicu se „Koteksu“ isplatilo, jer su mnogi u međuvremenu izgubili licencu. Srbija je do sada izvozila kukuruz i pšenicu, kao i živu stoku. Srpske polutke, jetrene paštete, kao i konzerve od pilećeg, ćurećeg i goveđeg mesa od sada će se prodavati u trgovinskom lancu „Metro“.

Meso je finalni proizvod kompletno proizveden u Srbiji. Zbog zabrane da naša prasetina uđe u EU, polutke putuju iz Bara.

GRADIMO STADION CSKA

RUSKO tržište održava u životu i našu građevinsku industriju. Biće posla i posle Sočija, jer počinje gradnja objekata za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. Naša firma „Farman“ (Branislava Grujića) gradiće stadion CSKA u Moskvi, a naši grade i u Belorusiji i Kazahstanu.

PROCENAT TRŽIŠTA ZA PROCVAT

U „KOTEKSOVOJ“ klanici se dnevno kolje 600 svinja za potrebe ruskog tržišta. To je dva šlepera dnevno. Mesečna zarada na ovom poslu je, kako procenjuju u surčinskoj firmi, oko 2, 4 miliona evra. EU je do sada, godišnje izvozila u Rusiju 560.000 tona svinjetine. Kada bi Srbija zadovoljila jedan do dva procenta ruskih potreba, naša proizvodnja bi bukvalno procvetala.

preuzeto sa novosti.rs