Seljacima naplaćuju izjave da voće nije poplavljeno

Da bi prodavali voće i povrće na pijaci, seljaci moraju da potpišu izjavu u kojoj pod krivičnom odgovornošću tvrde da ono nije sa poplavljenih područja. Ova izjava plaća se 1.020 dinara, a što je najgore, niko ne kontroliše da li je ono što u njoj piše tačno.

U samoj izjavi koju seljaci potpisuju navodi se da nema “upuštanja u tačnosti iznetih navoda”, pa se ne vidi čemu ove izjave služe osim da se na njima zaradi.

– Sam “slučaj” deluje mi gotovo groteskno. Pogotovom što mislim da je problem kontrole ispravnosti namirnica kod nas neuralgičan, da imamo bezbroj razloga da ga hitno i kvalitativno unapredimo. Ali ovakvi “mehanizmi kontrole” s tim nemaju baš nikakve veze, oni su karikatura te ideje. Šta uopšte znači ta potvrda? Ko bilo kada kontroliše i njenu sadržinu i ono na šta se ona odnosi? Jedini praktičan efekat je prelivanje novca iz džepova poljoprivrednika u budžet, onog ko “pruža uslugu”. A naplaćivanje, besmislene usluge u svakoj je situaciji neopravdano, a u teškim kriznim vremenima pogotovo – priča za “Blic” poverenik za informacije Rodoljub Šabić koji je ovu priču “pokupio” jutros na Zelenom Vencu.

– Stvar je, naravno, u formalno pravnom smislu potpuno izvan moje nadležnosti, mogu na nju da reagujem samo kao građanin. Zato sam i pokušavao da skrenem pažnju javnosti na nju, preko Twittera. I evo, ako sam za temu zainteresovao bar jedna popularan mediji kakav je “Blic” onda akcija nije bez uspeha – poručuje on.

preuzeto sa blic.rs