Siva pegavost oraha – Gnomonia leptostyla

Pojava sive pegavosti na orahu (Gnomonia leptostyla) poslednjih godina je sve češća pojava i nanosi značajnije štete u proizvodnji oraha. Posledice zaraze ovom izuzetno destruktivnom bolešću su direktno smanjenje prinosa, nedovoljna dozrelost lastara zbog prevremenog opadanja lišća, i usled toga češće izmrzavanje oraha tokom zime.

Simptomi: Bolest se ispoljava na svim zeljastim delovima oraha: list, lisna drška, lastari i plod. Prvi znaci bolesti se javljaju u proleće (krajem maja) na lišću u obliku pega različitog oblika i veličine. Pege su u srednjem delu sivkaste boje, dok im je obod zagasit. Sa naličja, u okviru pega, razvijaju se organi za razmnožavanje gljive. U kišnim uslovima parazit se širi, u toku vegetacije, broj pega se povećava i znatna površina lista biva sasušena. Jaka pojava bolesti dovodi do opadanja lišća još u toku leta, pa tako krošnje osetljivih sorti ostaju ogoljene već u avgustu mesecu.

Na lastarima se takođe javljaju ovalne ili nepravilne uglaste pege sa svetlijim centrom i tamnijim rubom.

Na mladim plodovima nastaju pege u okviru kojih epikarp i mezokarp pocrne i izumru, nastaju deformacije usled nejednakog porasta i pukotine u izumrlom tkivu. Tako zahvaćeni plodovi, naročito ako su rano zaraženi, opadaju. Pozne zaraze su manje štetne, ali, ipak u znatnoj meri u obolelih plodova jezgro pocrni i suši se i neupotrbljivo je za ishranu.

Epidemiologija : Gljiva prezimljava u zaraženom lišću, na opalim zaraženim plodovima na površini zemljišta i u lastarima zaraženim prethodne godine. Period infekcije traje od kraja aprila do kraja juna. Oprimalna temperatura za infekciju je 21°C, zaraza je slaba na 27°C, a do nje ne dolazi na 32°C. Do infekcije dolazi ako je list neprekidno vlažan 6 sati. Infekcija se ne obavlja ako RH vazduha padne ispod 98%.

Suzbijanje: Spaljivanje i sakupljanje opalog lišća u jesen. Neophodno je obaviti najmanje 2 tretiranja (u maju i junu) i to preparatima na bazi a.m. mankozeba, dodina i bakra.

Preuzet tekst : “Siva pegavost oraha” Mica Stajić dipl. inž, zaštite bilja sa sajta oglasi.vocnesadnice.net