Suncokretu još se ne zna cena

Žetva suncokreta u srednjem Banatu privodi se kraju. Paori kažu da su prinosi solidni, s obzirom na uslove. Međutim, koja će biti konačna cena ove uljarice za sada se još uvek ne zna.

Na poljima srednjeg Banata suncokret je zasejan na oko 40 hiljada hektara.

Zrenjaninski poljoprivrednik Dragomir Mijatov ove godine smanjio je površine pod ovom kulturom. Posao oko žetve na oko trideset lanaca priveo je kraju.

“Nisam zadovoljan rodom, ali ni drugim parametrima u vezi sa suncokretom. Nemamo još cenu, dobili smo neku akontaciju 27-28 dinara. Prošle godine u ovo vreme smo štrajkovali, ove godine ne vredi ni to. Čini mi se da su od nas paora svi digli ruke”, priča Mijatov.

U Zemljoradničkoj zadruzi Zrenjanin kažu da je ostalo da se žetva završi na oko 20% površina gde je kasnije sejano. Cene se za sada ne znaju.

“Mi za sada plaćamo samo akontno, 27 dinara sa PDV-om ukupno, a razliku ćemo posle isplatiti kada cena bude utvrđena. Govori se tu negde od 30-32 dinara, što po nama i njie zedovoljavajuće, s obzirom da ni prinosi nisu očekivani, ono što smo se nadali. Možda je realno nekih 35-36 dinara”, rekao je Miomir Zadrin iz Zemljoradničke zadruge Zrenjanin.

Naš sagovornik kaže i da je prinos po katastarskom jutru između 1.500 i 2.400 kilograma, a na nivou zadruge u proseku oko 1.800 kilograma.

Iz kompanije Dijamant stigao nam je pisani odgovor da planiraju da otkupe sve ugovorene količine od kooperanata, kao i potencijalne viškove, ukoliko bude bilo potrebe.

preuzeto sa : rtv.rs