Teldor 500-SC
![](https://agronomija.rs/wp-content/uploads/2014/01/Teldor-500-SC.jpg)
Usev/zasad u kome se primenjuje: vinova loza, malina
Klasa: kontaktni fungicid sa preventivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem namenjen za suzbijanje prouzrokovača sive truleži.
Aktivna materija: fenheksamid 500 g/l
Formulacija : koncentrovana suspenzija – SC
Karenca: 7 dana stone sorte vinove loze, 3 dana malina, 21 dan vinske sorte vinove loze.
USEV / ZASAD | SUZBIJANJE | KOLIČINA PRIMENE | VREME PRIMENE | BROJ TRETIRANJA |
---|---|---|---|---|
vinova loza | prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea) | u koncentraciji 0,1 % (10 ml u 10 l vode) – utrošak vode: 600-1000 l (6-10 l na 100m2) | prvo tretiranje – krajem cvetanja (faza 68 BBCH skale), drugo tetiranje – u fazi zatvaranja grozdova (faze 75-77 BBCH skale) ili, u zavisnosti od vremenskih uslova, u fazi početka zrenja (faza 75-77 BBCH skale) | broj tretiranja u toku godine: dva puta, na istoj površini |
malina | prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea) | u količini primene 1,0-1,5 l/ha (10-15 ml u 10 l vode) – utrošak vode: 300-600 l (3-6 l na 100m2) | neposredno pred cvetanje i tokom cvetanja | broj tretiranja u toku godine: dva puta, na istoj površini |
Može se koristiti za suzbijanje prouzrokovača sive truleži i u povrću |
Mehanizam delovanja : aktivna materija preparata Teldor 500-SC, fenheksamid, preventivnog načina delovanja, zaustavlja klijanje konidije i širenje gljive Botrytis cinerea. Pri višim dozama zaustavlja i klijanje spora. Preparat Teldor stvara na biljci jedan stabilni zaštitni sloj koji se ne ispira i ne smanjuje.
Preporuke i napomene :
pored jedinstvene efikasnosti na prouzrokovače sive plesni (Botrytis cinerea) preparat Teldor 500-SC je efikasan na patogene tipa Monilia spp. i Sclerotinia spp. |
---|
Teldor 500-SC ne utiče na proces fermentacije u procesu proizvodnje vina, ukus, miris i boju šire vina odnosno šampanjca |
nema unakrsne rezistencije sa drugim botriticidima |
Pruža izvrsnu zaštitu povrća, maline, jagode, ribizle, koštičavog voća i nema uticaja na miris i ukus svežeg voća |
Preuzeto sa izvornog sajta : bayercropscience.rs