Trulež jezgra lešnika – Nematospora coryli

Lešnici nakon zaraze počinju žutiti od vrha. Zatim taj deo ljuske poprimi smeđu boju. Promene nastaju i u unutrašnjosti ploda. Promene na jezgru zavise o tome u kojoj je fazi razvoja nastala infekcija. Kada su ubodi stenica izvedeni rano (maj, jun) u vreme formiranja jezgra ploda nastaje rano oštećenje jezgra (traumatski pobačaj) koja se dalje ne razvija već pocrni, dolazi do nekroze, jezgro trune i sasuši se, a unutar ljuske i jezgra ostane praznina. S unutrašnje strane ljuske nastaju kapljice smeđe boje. Međutim, ako je izostanak formiranja semenke uzrokovan neparazitskim činiocima, kapljice se ne formiraju. U drugom slučaju stenice ubadaju plod kad je u njemu već formirano jezgro. Tada jezgro postaje žuto ili smeđe, kiselkastog neugodnog ukusa, a bolest je poznata pod nazivom cimiciato (tal. cimice = stenica). Na taj način jezgro gubi svaku prehrambenu i tržišnu vrednost. Unutrašnjost ploda može biti zaražena, a da se na površini ploda ne primete promene.

Uočljivi simptomi na ljusci lešnika

Ciklus razvića: Gljiva živi na organima leske kao saprofit, razmnažajući se pupanjem poput kvasaca. Prilikom uboda u plodove, stenice na rilu prenose propagule gljive Nematospora coryli uzrokujući plesnivost i propadanje jezgra. Gljiva se razvija pri temperaturi od 10 do 37 °C.

Zaštita od truleži jezgre lešnika – Iz dosad napisanog vidi se da infekcija plodova nejčešće dolazi putem rana pa sve mere koje smanjuju mogućnost oštećenja plodova smanjuju i mogućnost infekcije. Suzbijanjem stenica i ostalih insekata koji oštećuju plod smanjuje se zaraza od ove bolesti.