Uvenuće biljaka – Verticillium dahliae

Biljke su najintenzivnije napadnute u toku prve godine rasta, pri čemu spoljašni listovi poprimaju mrku boju i potom propadaju. Lišće na unutrašnjoj strani bokora ostaje zeleno, sve dok biljka najednom ne počne da propada i vene, po čemu se ovo oboljenje razlikuje od ostalih oboljenja truljenja bokora i korena.

Simptomi se uglavnom javljaju početkom proleća, naročito nakon pojave iznenadnih visokih temperatura, suše ili pri većem intenzitetu svetlosti.

Suzbijanje : Ne preporučuje se sadnja jagode i na zemljištima na kojima su prethodno gajeni usevi iz porodice krompira, kao idruge vrste koje su domaćini ovog oboljenja, kao na primer, malina, detelina (alfalfa) i tikva. Mnogi korovi su takođe domaćini ovog oboljenja, tako da je adekvatno suzbijanje korova pre sadnje jagode imperativ. Nikakvi hemijski preparati nemaju efekat kada se ovo oboljenje već pojavi. Fumigacija zemljišta pre sadnje je efikasna, ali se praktičniji pristup ogleda u izboru otpornijih sorti i pravilnom održavanju zemljišta.

Preuzet tekst : “Priručnik za proizvodnju jagode u svežem stanju” autor : Dr Kortni Veber